Amerikanske barn kan få koronavaksine før nyttår

Tia Baker rengjør en pult i et klasserom på Dorothy Eisenberg-skolen i Las Vegas. Denne skolen, og de øvrige som tilhører skoledistriktet Clark County, åpner mandag for de yngste klassetrinnene, to dager i uken, og planlegger gradvis innfasing av de øvrige klassene før 6. april. Foto: John Locher / AP / NTB Les mer Lukk

USA kan starte koronavaksinering av eldre barn innen høsten, og yngre barn innen nyttår eller begynnelsen på neste år, sier USAs smittevernsjef Anthony Fauci.

Massevaksinering av barn i skolealder vil gjøre det mulig for millioner av barn å gå på skolen igjen, og lette byrden for millioner av foreldre som nå må ivareta sine egne barn hjemme.

Faucis uttalelse søndag kom dagen etter at USA godkjente vaksinen fra Johnson & Johnson. Fra før har UAS godkjent vaksinen fra Pfizer/Biontech og fra Moderna. Ingen av de tre vaksinene er godkjent for bruk på barn under 16 år ennå.

Gjenåpning av skoler er et omtalt tema i USA. Skolegjenåpning varierer stort fra sted til sted. Noen private og religiøse skoler har åpnet før offentlige skoler, mens lærere noen steder har protestert mot å åpne for tidlig.

I en tale på den årlige CPAC-konferansen i regi av American Conservative Union (ACU) søndag, oppfordret tidligere president Donald Trump Det hvite hus til å gjenåpne skolene.

– På vegne av mødrene, fedrene og USAs barn, oppfordrer jeg Joe Biden til å åpne skolene og til å gjøre det nå, sa Trump.

Tidligere denne måneden utstedte USAs folkehelseinstitutt CDC (Centers for Disease Control and Prevention) nye retningslinjer og oppfordret skolene til trygg gjenåpning så fort som mulig.