Valgkollegiet møtes i 50 delstater for å velge USAs president

Skulle Trump fortsatt nekte å erkjenne nederlaget, hjelper det ham lite. I henhold til grunnloven er han ikke lenger president fra klokka 12 den dagen. Følgelig har han ikke lenger rett til å oppholde seg i Det hvite hus uten å være invitert. Foto: AP Photo/Alex Brandon/NTB Les mer Lukk

Amerikanske velgere avla sine stemmer for over en måned siden, men det formelle valget av president finner sted mandag når valgkollegiet møtes.

Valgdelegatene møtes imidlertid ikke i Washington, men til formelle møter under ledelse av guvernøren i hver enkelt av USAs delstatshovedsteder.

I henhold til grunnloven er det valgdelegatene som velger president og visepresident.

Når alle stemmene er talt opp, er det ventet at Joe Biden og Kamala Harris har fått 306 stemmer, godt over de 270 som trengs, mens president Donald Trump får 232.

Oppmerksomheten om prosessen er større i år siden Trump har nektet å erkjenne nederlaget og fortsetter med sine grunnløse påstander om juks og forsøk på å omstøte valgresultatet, blant annet ved å påvirke valgkollegiet.

Fryktet populister

Da USAs grunnlov ble utarbeidet for snart 250 år siden, skapte grunnlovsfedrene valgkollegiet som et kompromiss. Striden sto om hvorvidt folket skulle velge president direkte, eller om Kongressen skulle bestemme. De fryktet at et direkte valg kunne kapres av populister.

Hver delstat har et antall valgdelegater som svarer til antall mandater de har i Representantenes hus, pluss de to de alle har i Senatet. Den som får flertall ved valget, får alle delegatene.

Delegatene må stemme på den som vant valget. I de fleste statene er det regulert ved lov, og det ble stadfestet av høyesterett tidligere i år.

Troløse valgdelegater

Det har vært noen få tilfeller av såkalte troløse delegater som ikke har stemt eller forsøkt å stemme slik de skulle. Det har imidlertid aldri påvirket resultatet.

Grunnen til at det er lite trolig med troløse delegater, er at det er partiene selv som utnevner lojale medlemmer til valgdelegater.

Et av Trumps siste forsøk på å omstøte valget, var ved å presse republikanske guvernører i delstater som Biden vant, til å utnevne et annet sett med valgdelegater som ville stemme på ham, i strid med folkeviljen. Men guvernørene avviste presset.

Les også:Amerikansk jurist: – Trump har vært den klart mest miljøfiendtlige presidenten

Når alle stemmene er talt opp, er det ventet at Joe Biden og Kamala Harris har fått 306 stemmer, godt over de 270 som trengs, mens president Donald Trump får 232. Les mer Lukk

Vinneren kan tape

En kritikk som har vært reist mot systemet, er at den som får flertall ved valget, likevel kan tape presidentvalget.

Det skjedde sist da Hillary Clinton fikk 3 millioner flere stemmer enn Trump, mens Trump fikk flertall i valgkollegiet med 306 stemmer.

Dette kunne skje fordi Clinton fikk et enormt stemmeoverskudd i folkerike California, mens Trump vant de tre avgjørende delstatene med knappest mulig flertall.

Også Al Gore fikk flere stemmer enn George W. Bush i 2000.

Arkaisk prosess

Selve prosessen er slik den har vært i alle år – en tradisjonsrik og arkaisk prosess uten innslag av moderne teknologi.

Valgdelegatene fra partiet som vant valget, avlegger to stemmer hver på papir, én for president og én for visepresident. Stemmene telles opp, og valgdelegatene signerer seks likelydende dokumenter med resultatet.

Velgere i kø ved valget i Nevada 3. november. Formelt er det imidlertid valgkollegiet som velger USAs president og visepresident. Foto: Scott Sonner / AP / NTB Les mer Lukk

Sammen med et dokument fra guvernøren som godkjenner resultatet, sendes de så i posten blant annet til USAs arkiv. Det viktigste eksemplaret sendes i rekommandert brev til presidenten i Senatet, som nå er visepresident Mike Pence.

De 51 konvoluttene (50 delstater pluss Washington DC), oppbevares i to små trekister i Senatet, og 6. januar bærer kongresstjenere kistene over til Representantenes hus der alle kongressmedlemmene samles, konvoluttene åpnes, og den endelige, formelle opptellingen foretas.

Siste mulighet for protest

Her er siste sjanse til å utfordre valgresultatet. Hvis ett medlem av hvert kammer har en innvending mot noen av stemmene, må Huset og Senatet møtes separat for å avgjøre. Siden Demokratene har flertall i Huset og Republikanerne i Senatet, er det, iallfall i år, ingen mulighet for at en slik utfordring blir tatt til følge.

Det eneste som da gjenstår, er at president Biden og visepresident Harris innsettes i en tradisjonsrik seremoni på terrassen foran kongressbygningen 20. januar. Noen timer tidligere skal avtroppende president ha flyttet ut av Det hvite hus.

Skulle Trump fortsatt nekte å erkjenne nederlaget, hjelper det ham lite da. I henhold til grunnloven er han ikke lenger president fra klokka 12 den dagen. Følgelig har han ikke lenger rett til å oppholde seg i Det hvite hus uten å være invitert.

Les også:Trump sier han forlater Det hvite hus hvis Bidens seier bekreftes

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump hevder å ha vunnet valget – selv om mange stemmer gjenstår å telle Les mer Lukk