Putins statsministerkandidat skal spørres ut i statsdumaen

Mikhail Misjustin skal torsdag spørres ut av underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen. Underhuset, kjent som statsdumaen, ventes å godkjenne ham. Foto: Mikhail Klimentjev / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Den russiske statsdumaen skal torsdag begynne utspørringen av Mikhail Misjustin, som er blitt foreslått av president Vladimir Putin som ny statsminister.

Det svært Kreml-lojale underhuset, statsdumaen, skriver på sine nettsider at Misjustin skal ha «konsultasjoner» med de fire partiene som er representert i underhuset, før det starter en plenumssesjon klokken 10 lokal tid. Der skal hans kandidatur formelt vurderes.

Statsdumaen ventes å godkjenne Misjustin, som i dag er sjef for det føderale skattevesenet. Han vil i så fall etterfølge Dmitrij Medvedev, som gikk av sammen med resten av regjeringen onsdag.

Medvedevs avgang ble kunngjort samme dag som Putin holdt sin årlige tale i nasjonalforsamlingen om rikets tilstand. I talen sa Putin at han ville avholde en folkeavstemning om endringer i grunnloven.

Putin vil gi nasjonalforsamlingen myndighet til å utnevne statsminister og regjeringsmedlemmer for å styrke nasjonalforsamlingens rolle. I dag er det presidenten som gjør dette.

Den russiske regjeringens beslutning om å gå av, kan ifølge flere Russland-eksperter være del av en prosess der Putin får beholde en sentral maktposisjon når presidentperioden hans utløper i 2024.

Det er uklart om Misjustin, som til nå har vært en relativt ukjent teknokrat, er en midlertidig løsning, eller om han kan bli utpekt som Putins etterfølger.