Drapsraten i El Salvador går nedover

Medlemmer av den voldelige gjengen Mara Salvatrucha (MS-13) overføres høysikkerhetsfengsel i Zacatecoluca i El Salvador. En rettssak mot mer enn 400 angivelige gjengmedlemmer startet i oktober. Foto: Moises Castillo / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

El Salvadors president sier drapsraten i et av verdens mest voldelige land har falt til 3,6 drap per dag i oktober, som er det laveste nivået på flere tiår.

President Nayib Bukele registrerte 112 drap i oktober i landet med 6,5 millioner innbyggere og slo fast at det markerer den tryggeste måneden i landet siden fredsavtalene ble undertegnet i 1992, da 12 år med borgerkrig skulle ta slutt. El Salvador utviklet seg til å bli et av verdens mest voldelige land utenfor krig.

Skulle utviklingen fra oktober holde seg, vil drapsraten i El Salvador ligge på rundt 20 per 100.000 innbyggere, som er under Mexico. I fjor var den på 51 per 100.000 innbyggere, en halvering fra 2015.

El Salvador hadde i fjor 3.340 drap, med rundt ni drap i snitt per dag. I det blodigste året, 2015, var det 6.425 drap registrert, 17,6 drap per dag.

El Salvador, Honduras og Guatemala danner i dag det såkalte Nordre Triangel i Mellom-Amerika, som er blitt verdens mest voldelige område som ikke befinner seg i en krigssone.

De fleste av drapene blir begått av medlemmer av gjenger som for eksempel de ekstremt voldelige Mara Salvatrucha (MS-13) og Barrio 18, som er involvert i narkotikasmugling, utpressing og grensekonflikter seg imellom.

Etter at han kom til makten 1. juni har Bukele satt inn politi og soldater i kampen mot utpressing, som utgjør den største inntektskilden til de kriminelle gjengene.