Yonhap: Sør-Korea ber Nord-Korea om samtaler om hellig fjell

Sør-Korea har bedt Nord-Korea avholde samtaler på arbeidsnivå om det hellige fjellet Kumgang, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Det naturskjønne feriestedet Kumgang-san i Nord-Korea har betydning for befolkningen i begge land. Det felles turistprogrammet for Kumgang ble lansert i 1998, og ble sett på som et massivt samarbeid mellom de to landene da sørkoreanere fikk besøke fjellet. Det ble imidlertid stengt for sørkoreanere etter at en sørkoreansk kvinne ble skutt av en nordkoreansk vakt i 2008.

Nord-Korea har lenge ønsket å gjenoppta turisttrafikken, fordi det var en svært lukrativ inntektskilde, men Sør-Korea har ikke gått med på det.

Forespørselen fra Sør-Korea om samtaler kom mandag, tre dager etter at nordkoreanske myndigheter krevde at sørkoreanerne fjernet sine gjenværende anlegg på Kumgang, melder Yonhap.

I kravet fra Nord-Korea fredag heter det at alle Sør-Koreas anlegg på fjellet skal fjernes innen en nærmere bestemt dato, som de to landene skal komme til enighet om, og at fastsettelse av dato og andre detaljer kan diskuteres skriftlig, heller enn ansikt til ansikt. Sør-Korea ber nå om at nabolandene heller kan møtes for å løse problemet, og uttaler at det er villig til å se etter «kreative løsninger» for å normalisere programmet.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un beordret nylig også at alle byggverk som er reist av Sør-Korea skal fjernes. Han sa at Nord-Korea ikke burde være avhengig av Sør-Korea for å videreføre omvisningene på fjellet.

Etter at Sør-Korea nektet sine innbyggere å reise til Kumgang, tok Nord-Korea etter hvert over sørkoreanske anlegg og har brukt dem til blant annet kinesiske turister og andre tilreisende. Nord-Korea har også anklaget Sør-Korea for å påføre landet økonomiske tap.