Oppdaget oldtids-palass i Irak: – En sensasjon

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ekstremtørken avdekket historisk arkeologisk funn Les mer Lukk

Arkeologer fikk muligheten til å studere oltidspalass etter at det kom til syne etter en lengre tørkeperiode.

Ved den østlige siden av elva Tigris, i den kurdiske delen av Irak, kom tyske og kurdiske arkeologer over et palass fra bronsealderen, ifølge en pressemelding fra universitetet i Tübingen.

Palasset skal ha grenset til en større oldtidsby ved dets nordlige side.

Stedet som heter Kemune, hørte til under Mittani-riket, som hadde kontroll over store deler av nordlige Mesopotamia og Syria for 3500-3400 år siden.

Palasset skal ha vært et imponerende syn, da det i sin tid stod reist på en forhøyet terrasse med utsyn over Tigris-dalen, like ved elvens østlige bredde.

Dukket opp under tørken

Forrige høst ble Mosul-dammen tappet for vann for å hjelpe tørkerammede bønder. Vannstanden sank, og områder som tidligere hadde ligget under vann, kom til syne.

Palasset ble først oppdaget da tørken slo til i 2010, men i fjor kom vannet ned til et slikt nivå at arkeologene kunne begynne arbeidet med å undersøke det nærmere. De kom kjapt i gang, da de hadde begrenset med tid før vannet igjen ville stige og dekke over området.

Mittani-riket er et av kongedømmene i det nære østen det har blitt forsket minst på.

– Funnet er et av de viktigste arkeologiske funnene i regionen de siste tiårene, sier kurdiske Hasan Ahmed Qasim, en av arkeologene bak utgravningen, ifølge pressemeldingen.

Les også: Nytt funn i Pompeii

– En arkeologisk sensasjon

Det forskerne håper på nå, er å tilegne seg ny kunnskap om rikets politikk, økonomi og historie ved å undersøke kileskrifttavler som ble funnet i palasset. Bilder av disse er så blitt sendt over til Tyskland for videre undersøkelse.

– Vi har også funnet rester av veggmalerier i lyse nyanser av rød og blå. I det andre årtusen før Kristus var veggmalerier sannsynligvis et typisk trekk ved palasser i Det gamle nære østen, men vi finner dem sjelden bevarte. Så å oppdage veggmalerier i Kemune er en arkeologisk sensasjon, sier Ivana Puljiz fra Universitetet i Tübingen, i pressemeldingen.

Ikke lenge etter arkeologene avsluttet arbeidet på stedet, begynte det å regne kraftig vinterstid. Det førte til at palasset på ny ble dekket av vann. Man vet ennå ikke om det kan eller vil komme til syne igjen.

Les også: Bombe fra krigen lagde voldsomt krater i Tyskland