Økt spenning og mange selvmordsforsøk i flyktningleir på Papua Ny-Guinea

Australias høyreorienterte statsminister Scott Morrison med familien etter at han vant valget tidligere i mai. Flyktningene på Manus Island hadde håpet på sosialdemokratisk seier og en endring i asylpolitikken. Les mer Lukk

Papua Ny-Guinea har utplassert halvmilitært politi ved flyktningleiren på Manus Island etter økt spenning og en rekke selvmordsforsøk blant flyktningene.

Asylsøkerne ønsket opprinnelig å søke om opphold i Australia, men ble plassert på den avsidesliggende øya etter at australske myndigheter inngikk en avtale med Papua Ny-Guinea.

Hundrevis av mennesker fra land i Midtøsten, Asia og Afrika har nå tilbrakt flere år i leiren, og det er ingen utsikter til at de får opphold i noe annet land.

De halvmilitære styrkene er kjent for å bruke brutale midler for å slå ned uro. De skal i første omgang bli værende på Manus Island i tre måneder.

Asylsøkerne hadde håpet at sosialdemokratiske Labor skulle vinne valget i Australia 18. mai, slik meningsmålingene tydet på. Det ville gitt dem bedre utsikter til å få opphold i Australia.

Rapport: 41,3 millioner på flukt i eget land i 2018

I stedet var det statsminister Scott Morrison fra Liberal Party som vant overraskende. Han er arkitekten bak ideen om å sende asylsøkere til Manus Island og den lille øystaten Nauru i Stillehavet.

Etter valget har antall selvmordsforsøk økt kraftig. Nå er det asylsøkere som forsøker å ta sitt eget liv hver dag, opplyser en tjenestemann på Papua Ny-Guinea til nyhetsbyrået AFP.

Fortvilede leirboere har blant annet forsøkt å henge seg og tatt overdoser med medisiner.

Den sudanske flyktningen Abdul Aziz Adam, som nylig kom tilbake til Manus etter å ha mottatt en menneskerettighetspris i Genève, tvitret torsdag at minst 31 menn har forsøkt å ta sitt eget liv siden valget 18. mai.

Aktuelt: Russiske grensevakter arresterte flyktninger på grensen mot Norge