92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland

En 92 år gammel mann er tiltalt i Hamburg for å ha vært en SS-vakt som bidro til at 5.230 personer ble drept i en nazileir under andre verdenskrig.

Tiltalen mot mannen den tyske avisen Die Welt identifiserer som Bruno Dey, omhandler forbrytelser som ble begått ved konsentrasjonsleiren Stutthof, nær Gdansk i Polen.

Dey skal ha jobbet som SS-vakt mellom august 1944 til april 1945. 65.000 av de 110.000 fangene mistet livet. 92-åringen må møte opp i en domstol for mindreårige ettersom han var 17 da han jobbet der.

Påtalemyndigheten beskriver Dey var et «tannhjul i drapsmaskineriet» til nazistene. Ifølge Die Welt erkjenner Dey at han jobbet ved leiren, at han visste om gasskamrene og at han så utsultede mennesker, men hevder at han ikke er skyldig.

– Hvilken nytte ville det hatt? De hadde funnet noen andre, skal Dey ha svart på spørsmål om hvorfor han heller ikke ba om å kjempe ved fronten.

Naziregimet brukte innledningsvis Stutthof som en interneringsleir for polske fanger, men den ble senere også brukt til å samle jøder.