Carsten Jensen: – Dansk asylpolitikk er ondsinnet

Den danske forfatteren Carsten Jensen er kritisk til dansk innvandringspolitikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

Det eneste Sylvi Listhaug (Frp) kan lære av dansk innvandringspolitikk, er menneskeforakt, mener den danske forfatteren Carsten Jensen.

Den prisbelønte forfatteren er akkurat i ferd med å legge siste hånd på sin nyeste bok «Hodesprengere», som handler om flyktninger og asylpolitikk. Han mener danskene går foran, anført av innvandringsminister Inger Støjberg, med et svært dårlig eksempel.

– Det eneste Norge kan lære av Støjberg, er å være menneskelig nedverdigende og ondskapsfull, sier Jensen til NTB.

Frp:Norge bør lære av dansk innvandrerstatistikk

Dårligere integrering

I slutten av februar vedtok et flertall i det danske Folketinget en lang rekke innstramminger for innvandrere og asylsøkere, kalt «paradigmeskiftet», som skal sørge for at færre flyktninger og familiegjenforente blir værende i Danmark. Sentralt står at flyktninger heretter kun skal få midlertidig opphold og sendes hjem når det regnes som trygt.

Det vil føre til at integreringen blir dårligere, mener Jensen.

– Når man vet at man når som helst kan bli sendt ut, mister man motivasjonen, sier forfatteren, som har intervjuet mange innvandrere i forbindelse med sin siste bok.

Fakta om Carsten Jensen:  

* Dansk forfatter, litteraturkritiker og samfunnsdebattant, født i 1952.

* Fortid som krigskorrespondent og journalist i aviser som Politiken, Jyllands-Posten, Information og Ekstra Bladet.

* Har skrevet over 20 bøker og vært nominert til Nordisk råds litteraturpris.

* Har mottatt en rekke litterære priser, blant annet for bøkene «Jeg har sett verden begynne» og «Vi, de druknede».

* Ble i 2010 tildelt Olof Palme-prisen for sin kamp for verdens svake og sårbare.

* Har tidligere skapt debatt Danmarks krigsdeltakelse i Afghanistan. De siste årene har han markert seg med sterk kritikk av dansk asyl- og flyktningpolitikk.

* I fjor utga han boka "Kjellermennesker" og i år kom "Mot stjernene". I mai utkommer boka "Hodesprengere" i Danmark.

Aktuelt:Listhaug omfavner dansk innvandringspolitikk

– Etnisk underklasse

De siste årene har det kommet langt færre flyktninger og asylsøkere til Danmark enn til Sverige og Norge.

– Da skulle man tro at debatten om innvandring ville stilne. Men mange politikere snakker ikke om annet. I dag er det å være en fremmed i Danmark synonymt med det å være et problem. Vi har skapt en etnisk underklasse, sier Jensen.

Han peker på nye tall som viser at halvparten av alle barn som lever under fattigdomsgrensa i Danmark, har innvandrerbakgrunn, og at flyktninger får mindre i sosiale stønader enn etniske dansker.

– Det verste er hva dette gjør med oss, med Danmark. Vi er på vei mot en form for apartheid, sier Jensen.

Stortingsmelding:Jensen fastholder at innvandring bidrar til økte forskjeller

Støjberg: Livlig debatt

Tiltak som å ta smykker og andre verdier fra flyktninger og holde ureturnerbare barnefamilier med asylavslag fast i fengselslignende utreisesentre, er symbolpolitikk som understreker poenget, mener han.

– Det eneste formålet med dette, er å gjøre det så utålelig som mulig å være flyktning i Danmark.

Overfor NTB avviser Støjberg kritikken, som hun omtaler som en «livlig debatt».

– Jeg og mitt parti gikk til valg på å bremse innvandringen, og det har vi lyktes med, sier hun.

Aktuelt:Frp med nytt regnestykke for å hjelpe flyktninger «der de er»

Listhaug til gettoen

I tillegg har Danmark vedtatt en såkalt «getto-lov» som blant annet åpner for dobbeltstraff for kriminalitet i innvandrertette områder, lynjustis overfor problemfamilier, forbud mot familiegjenforening og barnehagetvang for innvandrerbarn som snakker dårlig dansk.

Torsdag skal Sylvi Listhaug, som er i København for å hente inspirasjon til Frps nye innvandringspolitikk, besøke en av de mest omtalte gettoene, Mjølnerparken, i København. Der har 90 prosent av beboerne innvandrerbakgrunn, og bydelen sliter med høy kriminalitet og mye arbeidsløshet.

29 boligområder i Danmark blir nå betegnet som gettoer. Gettolista lages ut fra kriterier om kriminalitet, inntektsnivå, utdanningsnivå, andel innbyggere på stønad og etnisitet.

Aktuelt:Listhaug anmeldt for spredning av drapstrusler på Facebook

Vil rive boliger

I november i fjor vedtok et stort flertall i Folketinget et omdiskutert lovforslag om at det bare skal være 40 prosent familieboliger i de hardest rammede gettoene. Et tiltak er å rive boliger i områder med høy kriminalitet eller innvandrertetthet.

Det ryster direktør Michael Meldgaard for boligselskapet Odingaard i Horsens.

– Dette er helt galt. Vi kan bli tvunget til å rive over 300 velfungerende leiligheter, som beboerne liker seg i, har han tidligere uttalt til Ritzau.

Aktuelt:Tre årsaker til at ulikheten vokser i Norge