Rødlisten er full av utdødde arter

Man trodde at Chelonoidis phantasticus-skilpadden døde ut for hundre år siden. Den ble nylig gjenoppdaget på Galapagos. Foto: Galapagos National Park via AP Les mer Lukk

Flere utdødde arter er fortsatt listet som utrydningstruede på den internasjonale rødlisten. – Ubehagelig å erklære en art for utryddet, sier forsker.

Verdens naturvernunion – International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) har ansvaret for den internasjonale rødlisten over utrydningstruede arter. Flere av artene på listen har ikke blitt observert på mange år og står fortsatt klassifiserte som utrydningstruet, skriver Popular Science.

Og artene befinner seg på listen selv om det er enighet blant forskere om at artene har dødd ut.

For eksempel er de enige om at den hawaiiske fuglen po’o-uli er utryddet, men den står fortsatt oppført som kritisk utrydningstruet. Og fisken Scioto madtom er på den internasjonale rødlisten klassifisert som utdødd, men har fortsatt status som utrydningstruet i USA.

– Folk kjenner sterkt ubehag ved å erklære en art for utryddet, sier Eben Paxton, en økolog som forsker på sjeldne fugler ved United States Geological Survey.

Å ha utdødde arter på listen bidrar til å ta oppmerksomheten bort fra arter som virkelig trenger den og som fortsatt kan reddes, legger han til.

Blir værende i «skjærsilden»

Men det finnes også ulemper ved å fjerne artene fra listen, ifølge Popular Science. Det kan åpne for at mennesker samler på, truer eller skader artene, om de fortsatt skulle være i live. Å ha dem på listen over utrydningstruede arter vil også beskytte deres levested. Når en art offisielt er erklært utryddet, kan forsøk på å beskytte den opphøre.

Så foreløpig blir artene værende i «skjærsilden», på grunn av uro for deres levesteder og problemer med å avklare om de faktisk er utryddet.

– På den ene siden har man ikke lyst til å begå feilen med å fjerne en art fra listen som ennå eksisterer. Men på den andre siden: Hvis du ikke gjør det kjent hvilke arter som er utryddet, og lar dem ligge på listen over utrydningstruede arter, blir det en dramatisk overdrivelse av hvordan det går, fordi tallene over utdødde arter holdes nede, sier Easton White, populasjonsbiolog ved University of Vermont.

Les også: Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet

Tar lang tid å komme inn på listen

Kierán Suckling, administrerende direktør ved Center for Biological Diversity i Arizona, USA, skriver i en epost til Popular Science at det beste valget er å la artene forbli på listen. Han sier det er en rimelig og risikofri løsning, som kan bety forskjellen på å redde artene fra utryddelse eller ikke, om de så senere skulle bli oppdaget.

Det kan være en nokså tidkrevende prosess å få en art inn på rødlisten. Prosessen innebærer at forskere samler informasjon hvert femte år for å bedømme en arts status og anbefalinger for dens bevaring.

Om en art fjernes fra listen, kan det allerede være for sent å få den inn der igjen.

Nesten halvparten av utdødde arter dødde ut mens de ventet på å komme inn på listen, ifølge en rapport fra Center of Biological Diversity, som undersøkte utdødde arter i USA fra 1973 til 1994.

I Twitter-meldingen nedenfor vises en oversikt over sannsynlig utdødde arter, når de sist ble observert og når de først ble registrerte på rødlisten. I mange tilfeller har det tatt flere år før de kom inn på den.

Les også: Rekonstruerte ansikter bringer fortidens europeere til live