Første møte mellom EU og Den arabiske ligaen

Tysklands statsminister Angela Merkel hilser på Egypts president Abdel Fattah al-Sisi under toppmøtet i Egypt. Les mer Lukk

Ledere fra EU og Den arabiske ligaen startet søndag sitt første toppmøte ved Sharm el-Sheikh i Egypt. På agendaen sto migrasjon, terrorisme og handel.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi åpnet det to dager lange toppmøtet med å oppfordre til tøffere tiltak mot terrorisme.

– Terrorismen har spredt seg over hele verden som en ondartet pest. I dag må vi fordype vårt samarbeid mot denne faren og stå sammen mot denne pesten, som ikke kan rettferdiggjøres under noe navn, sa Sisi i sitt innlegg.

Egypt har hatt en rekke dødelige angrep siden militærkuppet i 2013 som fjernet den demokratisk valgte islamistiske presidenten Mohammed Morsi fra makta etter store protester mot hans regjering.

Han foreslår også at EU og de arabiske landene skal samarbeide om hva han kaller «trygg» migrasjon.

Også EU-president Donald Tusk tok opp migrasjon i sitt innlegg.

– Vi må arbeide sammen for å ødelegge forretningsmodellen til smuglere og menneskehandlere som lurer mennesker inn i farlige reiser og bidrar til moderne slaveri, sa han.

Les også:Overveldes av folkestrømmen fra IS' siste lomme

Samarbeid og menneskerettigheter

Etter åpningsseremonien holdt deltakerne et lukket møtte om å forsterke samarbeidet mellom EU og Den arabiske ligaen og om hvordan man skal møte de globale utfordringene.

Møtet finner sted på et tidspunkt der mange av de arabiske landene er midt i politiske og økonomiske kriser, og Europa opplever økende motstand mot innvandring.

Mens IS er i ferd med å miste det siste som er igjen av sitt selverklærte kalifat, er det frykt for at rester av jihadistgruppen tar hevn med nye angrep i Europa og Midtøsten.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini understreker viktigheten av møtet, men legger ikke skjul på at det er store uenigheter mellom partene.

– Vi vil ikke kunne bli enige om alt, men det er normalt blant venner og partnere, sier hun.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker uttrykker bekymring over noen av deltakerlandenes frynsete menneskerettsrulleblad, men sier at man må kunne prate med alle.

Egypt er selv blitt kritisert av FNs menneskerettighetskommissær for en kraftig økning den siste tiden av henrettelser etter at tiltalte er dømt på grunnlag av tilståelser gjort under tortur.

Les også:Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge

Omstridte ledere ble hjemme

De fleste av EUs tungvektere er med på møtet, blant annet Tysklands statsminister Angela Merkel.

Saudi-Arabias kronprins og de facto leder Mohammed bin Salman deltar imidlertid ikke, og hans far, Kong Salman, er sendt i stedet. Flere vestlige land har tatt avstand fra kronprinsen, som knyttes til det brutale drapet på journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi i oktober.

Også Sudans president Omar al-Bashir, som er siktet av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for folkemord og krigsforbrytelser, har sendt sin stedfortreder.

Sudan har vært åsted for to måneder med opptøyer og protester der demonstrantene krever at Bashir går av. Fredag avsatte han regjeringen og erklærte unntakstilstand i et forsøk på å stanse opptøyene.