SDF overveldes av folkestrømmen fra IS' siste lomme

Kvinner og barn evakueres ut fra IS' siste område i landsbyen Baghouz, nordøst i Syria. Les mer Lukk

USA-støttede Syrian Democratic Forces sier de sliter med å ta hånd om dem som flommer ut av IS' siste enklave i landsbyen Baghouz. Nesten 5.000 har forlatt landsbyen siden onsdag.

Nå ber de ledere verden rundt om å ta hånd om sine statsborgere.

– Antallet fremmedkrigere og deres slektninger, som vi tar hånd om, øker drastisk, sier talsmann Abdel Karim Omar for den USA-støttede kurdiskledede opprørsgruppen.

Han advarer om at infrastrukturen de nå har på plass, ikke er i stand til å takle utstrømningen.

Rundt 46.000 mennesker, mange av dem utlendinger, har forlatt IS' stadig minkende territorium siden desember, ifølge observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Sivile blir sendt til flyktningleirer, mens mistenkte IS-krigere blir sendt til SDF-styrte fengsler.

Omar sier fengslene «ikke kan huse alle krigerne» som kommer ut fra teltleiren i landsbyen Baghouz, nordøst i landet.

SDF tror det er rundt 2.000 som fortsatt er igjen i Baghouz, inkludert flere fremmedkrigere. Nå forsøker opprørsalliansen å evakuere de gjenværende sivile ut gjennom en korridor før de går til angrep mot de gjenværende IS-jihadistene om de ikke overgir seg.

Aktuelt:200 amerikanske soldater blir igjen i Syria

Overbelastede leirer

I al-Hol-leiren er det allerede 40.000 mennesker, og forholdene beskrives av FNs nødhjelpskontor OCHA som «forferdelige». I tillegg til slektningene til IS-krigerne er også mange som er drevet på flukt, huset der.

Fredag tvitret OCHA at den plutselige innstrømmingen av mennesker gjør at man nå desperat trenger flere telt, mer vann, medisiner og sanitære forsyninger, og at tusenvis av nye mennesker ventes å ankomme al-Hol i løpet av de neste dagene.

Ifølge Den internasjonale redningskomiteen IRC har 69 mennesker, for det meste barn, dødd på vei til al-Hol eller kort tid etter å ha ankommet leiren de siste ukene.

Les også:IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde

Dilemma

Kurdere i Syria har flere ganger oppfordret land til å hente hjem sine fremmedkrigere, men få er villige til å la krigsherdede jihadister og deres slektninger komme hjem. Mange av de gjenværende fremmedkrigerne kommer fra Europa.

Familien til den britiske 19-åringen Shamima Begum sier de vil bestride sin regjerings avgjørelse om å frata henne sitt statsborgerskap. Hun dro til Syria som 15-åring i 2015 og risikerer å ende opp som statsløs, da også hennes foreldres fødeland Bangladesh sier de ikke vil ha henne som statsborger.

USAs president Donald Trump blir saksøkt av faren til 24 år gamle Hoda Muthana etter at Trumps regjering erklærte at hun ikke lenger er amerikansk statsborger, trass i at hun er født i USA. Hun dro til Syria som 20-åring bak familiens rygg.

Nå har hun en 18 måneder gammel sønn, og i søksmålet heter det at «hun innser at hun har «ødelagt» sitt eget liv, men at hun ikke ønsker å ødelegge livet til sitt unge barn», skriver BBC.

Les også:Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria