Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria

<p>Medlemmer av opprørsalliansen SDF på et tak i landsbyen Baghouz, like ved det siste IS-kontrollerte området i Syria. Kurdisk-dominerte SDF støttes av USA, men regnes som terrorister av NATO-landet Tyrkia. Gruppen har spilt en svært viktig rolle i kampen mot ekstremistgruppa IS.</p>
Medlemmer av opprørsalliansen SDF på et tak i landsbyen Baghouz, like ved det siste IS-kontrollerte området i Syria. Kurdisk-dominerte SDF støttes av USA, men regnes som terrorister av NATO-landet Tyrkia. Gruppen har spilt en svært viktig rolle i kampen mot ekstremistgruppa IS. Foto: Felipe Dana / AP

Over 2.500 barn, som har foreldre med tilknytning til IS, lever i flyktningleirer nordøst i Syria. Det internasjonale samfunnet må handle, mener Redd Barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna, som er fra over 30 land, lever i tre flyktningleirer for internt fordrevne mennesker. Disse lever atskilt fra resten av befolkningen i leirene, noe som påvirker deres muligheter for tilgang til nødhjelp.

Ifølge Redd Barna bor de fleste av barna med sine mødre, mens 38 av dem er alene og blir tatt hånd om av en midlertidig forsørger. Enkelte av barna er barn av mødre som selv ble rekruttert til IS som barn, der de yngste barna er bare noen uker eller dager gamle.

– Alle barn med faktisk eller antatt tilknytning til IS er ofre for konflikten, og må dermed behandles deretter. Alle land som har statsborgere fanget i Syria må ta ansvar for sine borgere, sier Redd Barnas landdirektør i Syria Sonia Khush.

Vil ha handling

Ettersom det pågår harde kamper i siste rest av det såkalte IS-kalifatet ved Eufratdalen øst i Syria, er det ventet at flere tusen vil flykte fra området. I tillegg preger en tøff vinter området, noe som har ført til at leirene er i dårlig forfatning.

Kush oppfordrer derfor land til umiddelbart ta grep for å sørge for sikkerheten til alle som lever i leirene.

– Mens enkelte land har begynt å gjøre det, har mange land ennå ikke tatt grep for å sikre barna og deres familier. Tatt de livstruende farene disse barna og familiene står overfor i betraktning, er dette samvittighetsløst, sier Kush.

Aktuelt: Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria

Trenger hjelp

Millioner av syriske barn har stått midt oppi en brutal krigføring og har behov spesialisert hjelp for å finne tilbake til et normalt liv. Til tross for at Redd Barna yter hjelp i de tre leirene, er det behov for spesialisert beskyttelse og helse- og ernæringstjenester.

Det er umulig å gi tilstrekkelig hjelp i overfylte flyktningleirer, og det internasjonale samfunnet må handle før det er for sent, mener Khush.

Rundt 560 utenlandske familier, inkludert 1.100 barn, har siden januar ankommet leirene sammen med tusenvis av syriske familier. De aller fleste har rømt fra den pågående offensiven i Hajin og Baghouz, og sluttet seg til de mange tusen som har bodd i leirene siden 2017.

Aktuelt: Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden