80 jødiske graver vandalisert i Frankrike

Flere av gravstøttene på den jødiske gravlunden var tagget med hakekors . Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Om lag 80 graver på en jødisk gravlund øst i Frankrike har blitt utsatt for hærverk, opplyser lokale myndigheter.

Skadene ble oppdaget tirsdag morgen på gravlunden som ligger i den lille landsbyen Quatzenheim, like ved grensen til Tyskland.

Vandalismen skjer samtidig som det er ventet store demonstrasjoner mot den stadig økende antisemittisme i Frankrike.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kaller hendelsen sjokkerende.

– Jeg oppfordrer ledere i Frankrike og Europa til å ta sterkt avstand fra antisemittisme. Det er en pest som truer alle, ikke bare oss, sa Netanyahu i en video publisert av hans kontor.

Frankrikes president Emmanuel Macron lovet tirsdag at de ville ta grep som følge av vandalismen.

– Vi vil ta grep, vi vil vedta lover, og vi vil gi pålegg om straff, lovet presidenten.

Graffiti

I løpet av de siste ukene har antisemittisk graffiti dukket opp flere steder i Paris.

I helgen måtte fransk politi gripe inn for å beskytte den jødiske forfatteren Alain Finkielkraut mot en gruppe demonstranter i Paris. Flere videoer viser at demonstrantene ropte «skitne sionist», «Vi er folket» og «Frankrike er vårt» til forfatteren.

– Den antisemittiske hetsen han ble utsatt for, strider mot alt som gjør oss til et storslått land, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Les også: Palestiner dømt til livsvarig fengsel for eiendomssalg til israelere

(Saken fortsetter under)

I Frankrike ble det i fjor registrert 541 antisemittiske lovbrudd, ifølge tall myndighetene la fram tirsdag. Året før var det tilsvarende tallet 311. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Høyest andel i Europa

Frankrike har den største andelen jødiske innbyggere etter Israel og USA. I Frankrike ble det i fjor registrert 541 antisemittiske lovbrudd, ifølge tall myndighetene la fram tirsdag. Året før var det tilsvarende tallet 311.

– Antisemittisme er dypt forankret i det franske samfunnet. Vi liker å tenke at det ikke er slik, men det er et faktum. Vi er nødt til å være bestemt i vår vilje til å kjempe videre, samtidig som vi er oppmerksom på at dette er en svært gammel konflikt som vil vare lenge, sier statsminister Édouard Philippe, ifølge magasinet L'Express.