Tidligere Volvo–sjef forlater Europa

Pehr G. Gyllenhammer (bildet) flytter.Foto: Mats Andersson / SCANPIX SVERIGE Les mer Lukk

Nå er Pehr G. Gyllenhammers planer klare – familien forlater Europa og flytter til Canada.

Den tidligere Volvo-kjempen Pehr G. Gyllenhammar (83) forlater Sverige, og Europa forøvrig, melder den svenske avisen Expressen. Gyllenhammar som nylig ble småbarnsfar, har i stillhet flyttet tilbake til Storbritannia. Reisen videre går til Canada.

– Vi bor nå midlertidig i London og flytter til Canada tidlig neste år, skriver Gyllenhammar til Skatteverket, som har ansvar for det svenske folkeregisteret.

Det var gjennom Skatteverket Gyllenhammar fredag 16. november i fjor meldte om utvandring for seg selv og den tre år gamle datteren, Barrett. Hans kone, Lee Welton Croll (45), har aldri vært folkeregistrert i Sverige. Formelt har hun vært bosatt i Storbritannia.

Svenske Expressen skriver at det var parets sterke kjærlighetsbånd som fikk den tidligere industrikjempen til å sette kone og barn først. Paret møttes under en flyreise, og resten er historie.

Men Gyllenhammar gav også uttrykk for at livet i Stockholm ikke bare var en dans på roser i et intervju med Göteborgs–Tidningen i 2018, der han pekte på at byen var i overkant forvaltningsstyrt og byråkratisk.

Ble pappa som 80-åring

Den 38 år yngre ektefellen har både arbeid og bosted i sentrale London, men røttene har hun i byen Ottawa i den canadiske provinsen Ontario.

– Det er veldig vitaliserende å få barn. Jeg har alltid likt barn, men har hatt veldig lite tid til barn. Det her er første gangen jeg kan være litt sammen med et lite barn. Det er moro og interessant, har Gyllenhammar fortalt Göteborgs–Tidningen.

Gyllenhammar ble i en alder av 80 år far til Barrett, som kom til verden i januar 2016. Da han ble intervjuet av programleder Rickard Olsson, under en sending av SVT's program Sommarkväll i forfjor, ble han spurt om hvordan det ble ansett at han ble far i sin alder.

Pehr G. Gyllenhammar  

Pehr Gustaf "PG" Gyllenhammar (født 28. april 1935 i Göteborg) er en svensk næringslivsleder. Han var administrerende direktør i AB Volvo fra 1971 til 1990 og selskapets styreformann fra 1990 til 1993. Han var i årene 2004–2007 styreformann i Investment AB Kinnevik.

Pehr G. Gyllenhammar studerte ved Lunds universitet og tok juridisk embetseksamen 1959, og ble samme år fullmektig i advokatfirmaet Mannheimer og Zetterlöf i Göteborg. I 1960 arbeidet han i advokatfirmaet Haight Gardner Poor & Havens i New York. Han studerte ledelse ved Centre d'Études Industrielles i Genève i 1968.Gyllenhammar begynte sin karrière som datasjef i Skandia, der hans far, Pehr Gyllenhammar sr., var administrerende direktør. I 1970 etterfulgte han sin far som adm.dir., men allerede året etter gikk han til Volvo.

Familie: Gift siden 2013 med Lee Welton Croll, 45. Datteren Barrett ble født den 21. januar 2016.

Fire voksne barn: Cecilie, 57, Charlotte, 55, Oscar, 52, og Sophie, 49. Barna hadde han sammen med avdøde Christina Gyllenhammer, som gikk bort i 2008. De giftet seg i 1959. Pehr var gift med journalisten Christel Behrmann fra 2010–2012.

Andre bemerkninger: Viseformann i Rothschild Europe, og formann i nyhetsbyrået Reuters Founders Share Company. Startet eget konsulentselskap i 2012.

Gyllenhammer har ved ni anledninger blitt kåret til årets mest beundrede svenske

Folkeregistrerte seg i Stockholm sommeren 2013.

Kilder: Wikipedia / Expressen

– Det bryr jeg meg ikke om. Tvert imot vet jeg hvordan mine barn fra første ekteskap ser på det. De ble veldig opprørte, sa Gyllenhammer den gang.

På spørsmålet om hva han følte om det, sier han at han ble forbannet, noe hans eldste datter ikke ble. Hun ville møte barnet så fort som mulig. Forholdet med de andre barna skal ha roet seg en stund senere. Gyllenhammer har tre voksne barn.

Les også: Volvo dropper viktig «Norges-modell»

I Norge er PG Gyllenhammar mest kjent som mannen forhandlet fram avtalen i 1978 som ville gitt Norge 40 prosent av Volvo mot at bilselskapet fikk konsesjoner i Nordsjøen.

VIDEO: I 2016 kom nyheten om at den da 81 år gamle Gyllenhammar skulle bli far for femte gang

Your browser doesn't support HTML5 video.

Volvo-nestor (81) far på ny

Skaper overskrifter

Da han flyttet hjem til Sverige i 2013, var det mange som trodde han kom til å slå seg ned for godt.

Han hadde da flyttet frem og tilbake mellom Sverige og Storbritannia flere ganger. Og det er ikke første gang «Mr. Volvo» skaper overskrifter rundt flyttingen sin. Da han var sjef for Volvo, skapte han også overskrifter. Han trakk seg fra alle verv etter å ha møtt intern motstand i et forsøk på å slå selskapet sammen med franske Renault i 1993. Da hadde han vært sjef i 23 år.

Etter det reiste han til London for å satse på en karrière innen forsikrings– og finansbransjen. Han var i årene 2004–2007 styreformann i Investment AB Kinnevik i Sverige.

I 2016 omsatte hans eget selskap drøyt 19 millioner svenske kroner, med et overskudd på knapt 9 millioner. Året etter sank omsettingen til 9 millioner, og året endte med et mindre tap på 269.000 svenske kroner.

Les også:

Sjelden Volvo-klassiker solgt på rekordtid – i Bærum

Svenske kronjuveler funnet i søppelbøtte