Demonstrasjonene i Frankrike skaper politidebatt

Opprørspolitiets bruk av det såkalte Flashball-våpenet, som skyter gummikuler med 4 centimeters diameter, skaper debatt i Frankrike. Flere demonstranter skal ha fått synsskader etter å ha blitt truffet av politiets gummikuler. Les mer Lukk

Menneskerettighetsgrupper i Frankrike vil forby politiets bruk av gummikuler etter at flere titall «gule vester»-demonstranter er blitt skadd.

Fransk opprørspoliti har fått krass kritikk etter gjentatt bruk av de omstridte gummikulene, som har fått skylden for en rekke alvorlige skader.

En av de skadde er Jerome Rodrigues, leder for protestbevegelsen. Han ble alvorlig såret da han ble truffet i øyet av en av politiets gummikulers. 40-åringen ble lagt i kunstig koma etter hendelsen og han risikerer å miste det ene øyet.

Menneskerettighetsgruppen The Rights League, samt fagbevegelsen CGT, har gått til saken mot staten i et forsøk på å forby bruken av gummikulene.

Et nettsted opprettet med oppfordring om avvæpning, hevder at minst 20 demonstranter har fått synsskader i sammenstøt med politiet.

Myndighetene forsvarer bruken av både gummikuler og sjokkgranater, og sier de er nødvendige for å forhindre voldsbruk fra demonstrantene, som gjentatte ganger har gått til angrep på politiet.

– Vi blir angrepet med glassflasker, betongklosser, syre og skruer. LBD-våpenet, som skyter gummikulene, er våpenet som skremmer folk. Dersom det blir tatt fra oss, er det ingen politibetjenter som vil ønske å jobbe under demonstrasjonene, sier en talsmann for politiet til nyhetsbyrået AFP.

«De gule vestene» begynte som en protest mot økte drivstoffavgifter, som myndighetene ville innføre som et miljøtiltak.

Etter hvert har bevegelsen også fremmet en lang rekke andre krav for å bedre lavtløntes kår og minske økonomiske ulikheter i samfunnet.