Palestinerne ber om FN-styrke på Vestbredden

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har valgt å stenge TIPH ute fra Vestbredden. Photo by HAZEM BADER, AFP/NTB Scanpix Les mer Lukk

Palestina ber FN utplassere en fredsstyrke i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, som svar på at Israel kaster ut den norskledede TIPH-styrken fra Hebron.

Den flernasjonale observatørstyrken (TIPH) har vært i Hebron i 22 år, men fikk mandag beskjed om å pakke sammen av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Den palestinske regjeringen svarte tirsdag på dette ved å be FN om å utplassere en fredsbevarende styrke på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som ble okkupert av Israel i 1967.

– FN må garantere trygghet og beskyttelse for det palestinske folk, helt til Israels fiendtlige okkupasjon tar slutt, sier palestinernes mangeårige forhandlingsleder Saeb Erekat.

FN har foreløpig ikke svart på henvendelsen, men FNs høykommissær for menneskerettigheter understreker at Israel som okkupasjonsmakt er forpliktet til å beskytte sivile palestinere mot voldelige bosettere.

En talsmann for høykommissæren, Rupert Colville, viser til drapet på den 38 år gamle palestinske firebarnsfaren Hamdi Naasan, som ble skutt i ryggen og drept i landsbyen al-Mughayyir nær Ramallah i helgen.

Ifølge Colville angrep rundt 30 israelske bosettere palestinske bønder i området og skjøt med skarp ammunisjon mot dem. Foruten Naasan som ble drept, ble rundt 20 andre såret.