Macron til Sisi: – Stabilitet og frihet går hånd i hånd

Frankrikes president Emmanuel Macron er på et tre dager langt besøk i Egypt, der han mandag møtte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi. Foto: Guillaume Horcajuelo/AP/NTB scanpix Les mer Lukk

Frankrikes president Emmanuel Macron og Egypts Abdel Fattah al-Sisi møttes mandag i Kairo, der menneskerettigheter og de to landenes forhold ble diskutert.

De to statslederne møttes mandag i den egyptiske hovedstaden Kairo, hvor Macron er på et tre dager langt besøk. De to presidentene vil rette søkelyset menneskerettigheter, samt styrke forholdet mellom landene.

Et ledd i besøket innebar å være til stede under signeringen av rundt 30 avtaler, som er verdt flere hundre millioner euro, mellom de to landene.

Samtidig var Macron opptatt av menneskerettighetssituasjonen i det nordafrikanske landet. Kort tid etter ankomst, uttalte Macron at han ville snakke mer åpent om disse rettighetene med den egyptiske presidenten Sisi.

– Ting har forverret seg siden oktober 2017 da Sisi var i Paris, sa Macron.

Ville ikke belære

Macron viste videre til at sivilsamfunnet i Egypt mener Sisis regjering er hardere enn regjeringen som ble ledet av tidligere president Hosni Mubarak, som ble avsatt i 2011.

– Min linje er stabilitet og respekt for suverenitet. Men det som nå skjer, truer Egypts stabilitet, sa Macron.

– Stabilitet er avhengig av samfunnets vitalitet. Stabilitet og varig fred går hånd i hånd med respekt for individuell frihet og rettssikkerhet, skal Macron senere ha sagt til Sisi.

Da Sisi var på besøk i Paris i 2017 var Macron tydelig på at han ikke noen gang ville belære Egypt om menneskerettigheter.

Les også: Væpnede medhjelpere hjalp ranssiktet mann med å flykte fra fransk domstol

Politiske fanger

Siden Sisi kom til makten etter et kupp i 2013 – er tusenvis av sekulære aktivister og islamister satt bak lås og slå. Ifølge Human Rights Watch er 60.000 politiske fanger fengslet i Egypt.

President Sisi hevdet nylig i et intervju med amerikansk TV at det ikke finnes politiske fanger i landet.

Sisis regime anklages for omfattende menneskerettighetsbrudd, og de fleste eksperter mener hans styre er det mest undertrykkende i Egypts moderne historie.