Macron langer ut mot «løgn» fra ytre høyre

Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel møttes tirsdag i den tyske byen Aachen for å undertegne en ny vennskaps- og samarbeidsavtale.
Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Angela Merkel møttes tirsdag i den tyske byen Aachen for å undertegne en ny vennskaps- og samarbeidsavtale. Foto: Martin Meissner / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron slår hardt tilbake mot det han kaller løgn og karikaturer om vennskapsavtalen han har undertegnet med Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske presidenten møtte statsminister Angela Merkel i den tyske byen Aachen tirsdag for å undertegne den nye avtalen.

I forkant av seremonien har konspirasjonsteorier florert i sosiale medier i Frankrike, mens politikere på ytre høyre har beskyldt Macron for å inngå en avtale som truer fransk suverenitet.

Historieløst, mener Macron.

– De som glemmer verdien av den fransk-tyske forsoningen, er medskyldige i fortidas forbrytelser. De som karikerer og sprer løgn, skader de samme menneskene som de utgir seg for å forsvare, ved å forsøke å få historien til å gjenta seg, sa presidenten da han holdt tale i Aachen.

– Jeg vil heller se vårt Europa i øynene, fortsatte Macron.

Vil ha felles hær

Den nye vennskaps- og samarbeidsavtalen markerer 55-årsdagen for Élyséeavtalen, som ble undertegnet av Tysklands statsminister Konrad Adenauer og Frankrikes president Charles de Gaulle i 1963.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå vil Merkel og Macron olje den fransk-tyske «motoren» i europeisk samarbeid og ta nye skritt for å styrke integreringen.

Det betyr blant annet nye bidrag til utviklingen av en felles europeisk hær, varslet Merkel i sin tale under signeringsseremonien. Ifølge henne betyr dette at Tyskland og Frankrike må utvikle en felles forsvarskultur, en felles forsvarsindustri og en felles politikk for våpeneksport.

– Men dette vil kun være mulig hvis vi samordner utenrikspolitikken vår bedre, påpekte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Analyse: Trekker USA seg ut av NATO?

Advarer mot å miste motet

Europa trenger et klart signal fra Berlin og Paris, sa EUs president Donald Tusk, som deltok på seremonien.

– I dag er det for mange erklærte EU-motstandere, både innenfor og utenfor Europa, til at vi kan tillate oss å miste motet, advarte han.

Tyskland og Frankrike har også brifet sine allierte om planene, og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier han ønsker avtalen velkommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fransk-tysk samarbeid har vært avgjørende for sikkerheten og stabiliteten i Europa i flere tiår, uttaler Stoltenberg.

Han kaller avtalen en viktig påminnelse om hvor langt Europa har kommet siden annen verdenskrig.

Aktuelt: Kriser i kø for Stoltenberg

Kritikk fra ytre høyre

Marine Le Pen, leder i det høyrepopulistiske partiet Nasjonal samling (RN), mener på sin side at avtalen er en «handling som grenser til landssvik» fra Macrons side.

Også Alexander Gauland, en av lederne i tyske AfD, er kritisk. Han beskylder Merkel og Macron for å ville skape et «super-EU».

– Vi populister insisterer på å sette eget land først, sier Gauland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi vil ikke at Macron skal få renovere sitt eget land med tyske penger.

Aktuelt: – Frankrike vil ha fortsatt militær tilstedeværelse i Midtøsten