Nigerias president suspenderer høyesterettsjustitiarius før valg

Nigerias president Muhammadu Buhari. Foto: AP / Olamikan Gbemiga / NTB scanpix Les mer Lukk

Nigarias president Muhammadu Buhari blir møtt med sterk kritikk for å suspendere landets høyesterettsjustitiarius tre uker før presidentvalget.

Han viser til anklager om korrupsjon som årsak til suspensjonen. I en uttalelse sier presidenten at det er blitt registrert overføringer på «millioner av dollar» til Onnoghens kontoer.

Høyesterettsjustitiarien, Walter Nkanu Samuel Onnoghen, ville spilt en viktig rolle i en eventuell etterforskning av presidentvalget. Buhari stiller til gjengvalg for sin andre periode 16. februar.

Suspensjonen blir bredt kritisert i Nigeria, og stemplet som grunnlovsstridig. USA sier Buhari handlet «uten støtte fra det lovgivende apparatet».

Storbritannia sier tidspunktet for suspensjonen er «årsak til bekymring», og at man risikerer å påvirke både det nasjonale og internasjonale inntrykket av presidentvalgets kredibilitet.

Buharis fremste motkandidat i valget, tidligere visepresident Atiku Abubakar, sier suspensjonen er ulovlig, og kaller det «en diktatorisk handling». Onnoghen ble suspendert like før han skulle edfeste medlemmer i valgklagenemnder. Buhari sier suspensjonen vil vare til saken har fått sin konklusjon i retten.

Det er første gang en høyesterettsjustitiarius blir stilt for retten i Nigeria. Korrupsjon er utbredt i landet. Onnoghens forsvarere mener anklagene er grunnløse.