Porosjenko ber om NATO-hjelp mot Russland

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ukrainas president erklærer unntakstilstand
Ukrainas president Petro Porosjenko ber NATO om å sende skip til Azovhavet etter at Russland søndag åpnet ild mot ukrainske fartøy og arresterte mannskapet.

Ukrainas president Petro Porosjenko ber NATO om å sende skip til Azovhavet etter at Russland åpnet ild mot ukrainske fartøy og arresterte mannskapet.

Oppfordringen kommer i et intervju med den tyske tabloidavisen Bild publisert torsdag.

– Tyskland er en av våre nærmeste allierte, og vi håper NATO-landene er forberedt på å sende marinefartøy til Azovhavet for å støtte Ukraina og sørge for sikkerhet, sier presidenten.

Ukraina er en NATO-partner, men ikke et medlemsland. NATO har tidligere bedt Russland om å løslate de tre ukrainske fartøyene og mannskapet på 24 som ble tatt i arrest utenfor Krim-halvøya søndag.

Les også:Porosjenko hevder faren for storkrig med Russland øker

Stoltenberg kaller inn til krisemøte i Ukraina-kommisjon

«Russisk keiser»

I et intervju med den tyske avisen Bild ber Ukrainas president Petro Porosjenko NATO-landene om hjelp. Foto: Mykola Lazarenko / Presidential Press Service via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

I intervjuet anklager Porosjenko Russlands president Vladimir Putin for å se på seg selv som en «russisk keiser», og Ukraina som en russisk koloni.

– Det eneste språket Putin forstår, er solidariteten til den vestlige verden, sier Porosjenko og oppfordrer til nye sanksjoner mot Moskva.

– Hva blir det neste?

Russerne åpnet ild mot ukrainerne ved Kertsjstredet hvor Azovhavet og Svartehavet møtes. Kertsj deler også Russland og Krim, halvøya Russland annekterte i mars 2014 etter at Ukrainas russiskstøttede president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

– Vi kan ikke akseptere Russlands aggressive politikk

– Vi kan ikke akseptere Russlands aggressive politikk. Først var det Krim-halvøya, så det østlige Ukraina. Nå vil han ha Azovhavet, sier Porosjenko.

– Tyskland må spørre seg selv, hva vil Putin gjøre etterpå om vi ikke stopper ham?

Porosjenko har innført militær unntakstilstand i deler av landet som følge av konflikten. Unntakslovene trådte i kraft onsdag og skal vare i 30 dager.

Les også:Russland varsler rakettutplassering - Ukraina innfører unntakstilstand

Dette står på spill i Azovhavet

(VIDEO: Russland advarer: Unntakstilstand kan føre til eskalering i Øst-Ukraina)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Russland advarer: Unntakstilstand kan føre til eskalering i Øst-Ukraina Les mer Lukk