Abbas sier tvert nei til Trumps fredsplan

Palestinernes president Mahmoud Abbas gjentok søndag løftet om å boikotte enhver fredsplan fra USAs president Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Palestinernes president Mahmoud Abbas lover å kjempe mot ethvert forslag til fredsplan fra USAs Donald Trump – og ber islamistene i Hamas gjøre det samme.

Søndag møttes sentralstyret i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) i Ramallah på Vestbredden. I sin tale på åpningen av det sjeldne møtet understreket Abbas at palestinerne muligens står overfor «det farligste stadiet» i historien.

Han viste blant annet til Trumps omstridte beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Boikott

Siden da har palestinerne boikottet Trump-administrasjonen, trass i at det er ventet at USA vil lansere en fredsplan i de kommende månedene. Boikotten har skapt sinne hos Trump, som i høst kuttet flere hundre millioner dollar i støtte til den palestinske selvstyremyndigheten.

Abbas sammenligner fredsplanen med Balfour-erklæringen fra 1917, der den britiske regjeringen ga støtte til tanken om å opprette en stat for jødene i det daværende Palestina. Han frykter at et element i planen vil være å tilby palestinerne en begrenset stat på den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

Les også: Israel anklager Iran og Syria for å stå bak rakettangrep

Advarer Hamas

I talen advarte han islamistiske Hamas om å akseptere en slik avtale.

– Hvis de aksepterer en stat i Gaza, står de sammen med våre fiender som ønsker å ødelegge og splitte oss, sa Abbas i talen, ifølge Haaretz.

– Det vil ikke bli noen uavhengig stat i Gaza, og ingen palestinsk stat uten Gazastripen, slo han fast.

Hamas tok kontrollen på Gazastripen i 2007. En rekke forsøk på forsoning mellom dem og Abbas' Fatah-parti har mislyktes.

Les også: Intense kamper mellom Israel og militante på Gazastripen

Brøt FN-kontakt

Palestinske ledere brøt tidligere i oktober kontakten med FNs fredsutsending Nickolay Mladenov fordi de mener han har overtrådt sitt mandat ved å forsøke å få til en langsiktig våpenhvile mellom Hamas og Israel.