Dommer ventet for hundrevis i sitt-ned-aksjon i Egypt

Skadde støttespillere av den avsatte president Mohamed Mursi behandles på et provisorisk sykehus etter sitt-ned-aksjonen i Kairo i Egypt i 2013. Rundt 600 ble drept i aksjonen og 739 personer får lørdag sin dom for deltakelse i protestaksjonen. Foto: Manu Brabo / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

75 av 739 tiltalte som deltok i en sitt-ned-aksjon etter militærkuppet mot president Mohamed Mursi, er alt dømt til døden. Lørdag ventes resten av dommene.

Blant dem som er ventet å få dom lørdag er Det muslimske brorskapets øverste religiøse leder, Mohammed Badie, den prisbelønte pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, også kjent som Shawkan, som ble pågrepet da han dekket protestene i 2013. Zeif har sittet fengslet siden aksjonen 14. august 2013.

Amnesty International har kalt rettsoppgjøret mot de 739 for «en grotesk parodi». I juli i år ble 75 medlemmer av Det egyptiske brorskapet dømt til døden i en kriminalrettslig domstol i Kairo for å ha sitt-ned-protesten, der de viste sin motstand mot militærkuppet i 2013 der landets folkevalgte president ble styrtet.

Flere av Brorskapets øverste ledere var blant dem som fikk dødsdom, inkludert Mohammed al-Beltagui og Essam al-Erian, som er dømt til døden ved henging. Avgjørelsene ble overført til landets høyeste islamske leder, stormuftien, som i henhold til egyptisk lov har siste ord i saken og trolig kommer med avgjørelsen sin lørdag.

Flere hundre aksjonister ble drept under sitt-ned-protesten, som fant sted en måned etter at Mursi ble fjernet fra makten av militæret. De 739 tiltalte er tiltalt for overlagt drap, for å ha arrangert en væpnet samling, ødeleggelse av offentlig eiendom, ulovlig besittelse av våpen og for å tilhøre en illegal gruppering, noe som refererer til Det muslimske brorskapet, som er forbudt er forbudt.