Journalist saksøker Tyrkia etter fengsling

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tidligere anklaget journalisten Deniz Yucel for å være en tysk agent. Foto: Presidential Press Service / AP Photo / NTB scanpix Les mer Lukk

Den tysk-tyrkiske journalisten Deniz Yucel, som satt fengslet i Tyrkia i et år, saksøker den tyrkiske regjeringen.

Yucel ble i februar i år løslatt etter å ha sittet i fengsel siden februar 2017, etter å ha vært anklaget for å ha spredt propaganda for den forbudte kurdiske organisasjonen PKK og for bevegelsen til predikanten Fethullah Gülen, som den tyrkiske regjeringen mener sto bak kuppforsøket i 2016.

Nå bekrefter advokaten hans at de går til søksmål mot den tyrkiske regjeringen. Yucel, som er korrespondent for den tyske avisen Die Welt, krever 2,98 millioner tyrkiske lira, tilsvarende rundt 3,7 millioner norske kroner, fra regjeringen.

– Vi regner med at denne rettssaken vil sette et eksempel for andre journalister som ulovlig har blitt holdt uten skikkelige beviser, sier advokat Veysel Ok til nyhetsbyrået DPA.

– Deniz skulle ikke ha blitt pågrepet for sitt journalistiske arbeid til å begynne med. Det må være en pris for regjeringen og retten å betale for slik urettferdighet, sier Ok.

De første høringene i rettssaken er ventet å begynne den 25. september i Istanbul, men det kan også hende at de blir utsatt til en pågående rettssak mot Yucel er ferdig.

I den pågående rettssaken er Yucel tiltalt for å bedrive terroristpropaganda og opprør. Den startet uten Yucel til stede 28. juni, og den neste høringen er planlagt 20. desember.