Pave Frans vil ikke uttale seg om McCarrick-anklager

Pave Frans svarte på spørsmål fra pressen på et fly tilbake til Roma søndag. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Pave Frans vil verken bekrefte eller avkrefte om han var klar over overgrepsanklagene mot tidligere kardinal Theodore McCarrick.

I et elleve sider langt brev hevder den tidligere erkebiskopen Carlo Maria Vigano, som var Vatikanets ambassadør til USA, at han fortalte pave Frans om beskyldningene mot kardinal McCarrick (88) få måneder etter at Frans ble innsatt i 2013.

Pave Frans sa på en pressekonferanse søndag at brevet kan leses som et homofobisk manifest og et angrep på Frans og hans allierte, og at ettersom brevet «snakker for seg», vil han ikke kommentere det.

På spørsmål om saken sa paven at han stoler på at journalistene selv klarer å gjøre seg opp en mening, og at han ikke vil si et ord om brevet.

Brevet ble publisert av konservative katolske medier søndag under pave Frans' besøk i Irland, der den katolske kirkens overhode nok en gang ba om tilgivelse for presters overgrep mot barn.

I sommer ble McCarrick den første kardinal i moderne tid som gikk av da pave Frans godtok hans avskjedssøknad. Det skjedde etter at en amerikansk kirkegransking fastslo at anklagen om at han hadde forgrepet seg seksuelt på en 16-åring, var troverdig. Den avsatte kardinalen har sagt han ikke kan huske å ha begått overgrep.