Libyas kystvakt stanset 300 i Middelhavet

Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Den libyske kystvakten opplyser å ha stanset nærmere 300 migranter i tre gummibåter som var på vei mot Europa.

Ifølge en talsmann for kystvakten var det 292 mennesker om bord i båtene, blant dem 42 kvinner og ti barn, som ble fraktet til en flyktningleir i Tajoura.

Nasjonaliteten er ikke kjent, og det er også uklart hvor mange av dem som var på flukt fra krig og overgrep og håpet å kunne søke asyl i Europa.

57.571 flyktninger og migranter har lyktes med å krysset Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa i år, og dette er under halvparten så mange som i samme periode i fjor, viser statistikk fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). 1.514 har mistet livet i forsøket.

18.392 mennesker har tatt seg over Middelhavet fra Libya til Italia i år, og dette er en nedgang på over 80 prosent fra samme periode i fjor.

Italia har rustet opp den libyske kystvakten og libyske militsgrupper, som bruker hardhendte metoder for å hindre mennesker fra å legge ut.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har slått fast at det er en reell fare for at de som returneres til Libya, utsettes for mishandling i overfylte leire, og IOM har advart mot det samme.

Amnesty International og den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam anklager EU og Italia for å være delaktige i tortur og mishandling av tusenvis av flyktninger og migranter i Libya, som følge av avtalene de har inngått med myndighetene i Tripoli og andre libyske aktører for å stanse trafikken over Middelhavet.