Derfor blir en smørkrise verre enn sist

For syv år siden gikk en pakke smør for 600 kroner på Finn.no Les mer Lukk

Blir det en ny smørkrise i Norge slik som i 2011, vil ikke nulltoll redde oss denne gangen, sier Tine.

– Slik bildet ser ut i dag, har våre naboland tilsvarende utfordringer som oss. Derfor kan vi ikke regne med at import løser problemene om tørken fortsetter og avlingene ut over sommeren fortsetter å være dårlige, sier Mimmi Granli, kommunikasjonsrådgiver i Tine, til ABC Nyheter.

Les også:Fortsatt sommervær i lang tid framover

Det flotte været er i ferd med å bli et stort problem for bøndene både i Norge og Europa. For lite gras og dårlige avlinger betyr lite fôr til dyrene. Da må man kanskje slakte flere dyr.

– Færre dyr fører til lavere melkeproduksjon som igjen får konsekvenser for produksjon av meieriprodukter, sier Granli.

Artikkelen fortsetter under kartet:

EU-kommisjonens kart viser at det er altfor tørt i Nord- og Øst-Europa og for vått i vest og sør, noe som får konsekvenser for avlingene. Les mer Lukk

– Smørkrisen i 2011 bare blåbær

– Mye er ødelagt allerede. Det viktigste nå er å få i gang grasproduksjonen igjen, men nå står vekstsesongen stille og bøndene taper for hver uke som går, sa Otto Galleberg, fagsjef i Landbruks og miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Buskerud til ABC Nyheter tidligere i dag

Les også:EU kutter landbruk og utviklingsstøtte, tidobler Frontex

Markedsanalytiker og daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedshaug, smører tykt på hos P4 og varsler ny melke- og smørkrise.

– Smørkrisen i 2011 er bare blåbær i denne sammenhengen. Hele Nord-Europa er rammet av dette, noe som kan gjøre det vanskelig å få tak fersk melk og dermed melkeprodukter som du og jeg er avhengig av, sier han til P4 Nyhetene.

Dersom det blir mangel på viktige landbruksvarer, pleier Landbruksdirektoratet senke tollen eller fjerne den helt, slik at vi kan importere oss ut av problemet. Men denne gangen vil det ikke gå.

– Vi er alle i samme båt

– Vi er i samme båt som resten av Nord-Europa og må forsøke å løse dette med norsk fôr og norske meieriprodukter på beste mulige måte - om dette været fortsetter, sier Granli i Tine.

– Vi vil imidlertid ikke konkludere med noe som helst før vi ser resultatene av sommerens grasproduksjon i august, men Tine utelukker ikke noe på nåværende tidspunkt. I august kan vi si med større sikkerhet hva som kan skje med melketilgangen når vi har fakta om sommerens arbeid og avlinger, sier hun.

Siste utgave av EUs korttidsrapport for landbruket, publisert 1. juli, viser en klar underdekning av smør i Europa allerede nå, og lagrene er rekordlave.

Faktisk så har EU hittil produsert 1 prosent mer smør enn i fjor, men økende etterspørsel i verden etter smør fører til at det likevel blir for lite.