FNs sikkerhetsråd truer Sør-Sudan med våpenblokade

Sikkerhetsrådet truer med å innføre våpenblokade av Sør-Sudan og å sette seks sentrale ledere, blant dem landets forsvarsminister på sanksjonsliste.

Resolusjonsutkastet var fremmet av USA og ble vedtatt med knappest mulig flertall etter at seks av medlemslandene, blant dem Russland og Kina, avsto fra å stemme.

Resolusjonen ber FNs generalsekretær António Guterres innen 30. juni om å avgi en rapport om situasjonen i Sør-Sudan, og om det er oppnådd en levedyktig politisk avtale i landet.

Sør-Sudan ble uavhengig fra Sudan i 2011, men to år senere brøt det ut væpnet strid mellom president Salva Kiir og visepresident Riek Machar og deres respektive folkegrupper dinka og nuer.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa i januar at amerikanerne hadde gitt opp Kiir og betegnet ham som «en uskikket samarbeidspartner» i forsøket på å finne en fredelig løsning i landet. Hun foreslo samtidig å innføre en våpenblokade mot landet.

Torsdagens FN-resolusjon truer foruten våpenblokade med å sette Sør-Sudans forsvarsminister Kuol Manyang Juuk, tidligere forsvarssjef Paul Malong Awan, informasjonsminister Michael Makuei Lueth, samt tre andre på sanksjonsliste.