Amerikansk soldat pågrepet for IS-støtte

Soldatens forsvarer, Birney Bervar (i midten), mener klienten har psykiske problemer. Foto: AP/NTB scanpix Les mer Lukk

En amerikansk soldat er pågrepet, siktet for å ville slutte seg til ekstremistgruppa IS. Soldatens forsvarer sier klienten trolig har psykiske problemer.
Leilighetskomplekset der den mistenkte amerikanske sersjanten bor i Wapahu, Hawaii. Scanpix/AP. Les mer Lukk

34-åringen skal ha forsøkt å levere hemmelige dokumenter og en drone til IS. Etterforskningen har pågått i ett år, og soldaten har i denne perioden hatt kontakt med folk han trodde var IS-medlemmer – men som i virkeligheten var «undercover» FBI-agenter.

Mandag møtte den siktede i retten for første gang i Honolulu på Hawaii. Bare noen dager før sverget han lojalitet til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, ifølge FBI.

Fant dokumenter

Soldaten skal ha hevdet at «USA er den eneste terrororganisasjonen i verden» og at han ønsket å drepe mange mennesker. Under en gjennomgang av mannens PC fant etterforskere rundt 500 dokumenter som knyttes til IS.

Overfor en av FBI-agentene sa soldaten at han vurderte muligheten for å slutte seg til IS i Tyrkia, ifølge TV-kanalen NBC.

Medlem av irakiske styrker holder frem et IS-flagg i gamlebyen i Mosul, 10. juli. Scanpix/REUTERS/Thaier Al-Sudani Les mer Lukk

– Folk sier at det er ulovlig å slutte seg til dem. Men slik jeg ser det, kjemper de bare mot dem som utfører folkemord, skal soldaten ha sagt.

Les også:Rapport: – Sannsynlig at IS vil kunne bruke barn for å utføre terror i Europa

– Støttet holocaust

Mannen har angivelig også uttrykt støtte til de tyske nazistenes jødeutryddelse under andre verdenskrig. I tillegg har han truet med å mishandle en person som fratok ham lisensen som flygeleder.

Forsvareren til 34-åringen sier det ser ut til at klienten har psykiske problemer som er knyttet til militærtjenesten

Paul Delacourt er spesialagent for FBI med ansvar for Hawaii-kontoret. Her fra en pressekonferanse mandag. Scanpix/AP. Les mer Lukk

hans. Selv om det skal ha vært kjent at han hadde psykiske problemer, har han ikke fått behandling.

Til tross for ønsket om å støtte ytterliggående islamister, tror ikke etterforskerne at han reelt sett har hatt kontakt med noen andre som utgjør en trussel.

34-åringen ble pågrepet lørdag på Schofield-basen på Hawaii. Han jobbet som flygeleder for det amerikanske militærets stillehavskommando. Tidligere har han tjenestegjort i Sør-Korea, Afghanistan og Irak.

Les også:

Irakiske styrker kjemper videre mot IS i Mosul

Forsker frykter Irak kan kollapse

Derfor ødelegger IS verdensarv og historiske steder