Israels okkupasjon runder 50 år

Palestinske ungdommer bruker stein og slynge i sin kamp mot israelske okkupanter, men står overfor en mektig motstander som bruker 20 prosent av statsbudsjettet på forsvaret. Les mer Lukk

Palestinerne har levd under israelsk okkupasjon i 50 år, og lite tyder på at de vil få sin frihet med det første.

50 års okkupasjon  

* Under seksdagerskrigen mellom 5. og 10. juni 1967 okkuperte israelske styrker Vestbredden og Øst-Jerusalem som var under jordansk kontroll, Gazastripen som var under egyptisk kontroll, Sinaihalvøya i Egypt og Golanhøydene i Syria.

* I 1979 inngikk landet en fredsavtale med Egypt og trakk seg ut av Sinaihalvøya.

* Som et resultat av Oslo-avtalen i 1993, fikk palestinerne politisk og sikkerhetsmessig kontroll over 18 prosent av Vestbredden. Israelske styrker opererer likevel jevnlig i disse områdene og bestemmer hvem som slipper inn og ut.

* På 22 prosent av Vestbredden deler de palestinske selvstyremyndighetene og Israel sikkerhetsansvaret, mens Israel har full militær kontroll i det resterende området.

* Israel kontrollerer også i stor grad vannressursene og infrastrukturen på Vestbredden.

* I 2005 trakk Israel sine styrker ut av Gazastripen og avviklet koloniene som var etablert der. Området har siden vært gjenstand for en blokade og flere store israelske militæroffensiver.

* FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner de siste 50 årene slått fast at Israels okkupasjon er ulovlig og krevd full tilbaketrekning.

* Israel har aldri etterlevd FN-resolusjonene og har takket være USAs veto i Sikkerhetsrådet unngått straffetiltak.

* FNs sikkerhetsråd har også slått fast at Israels kolonisering av de okkuperte områdene, er i strid med folkeretten.

* Det bor i dag nærmere 800.000 israelere i drøyt 420 bosetninger og utposter på Vestbredden, Golanhøydene og i Øst-Jerusalem. (Kilde: OCHA / OHCHR / CIA /NTB)

5. juni 1967 brøt seksdagerskrigen ut. Den endte med at israelske styrker okkuperte Øst-Jerusalem, Vestbredden, Gazastripen, Sinaihalvøya og Golanhøydene.

Et samlet verdenssamfunn har slått fast at okkupasjonen er ulovlig, og FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning. Israel har aldri etterkommet FN-resolusjonene, men har på grunn av støtten fra vetomakten USA aldri blitt straffet med sanksjoner.

Bosetning

Få måneder etter at seksdagerskrigen var over, besluttet den daværende arbeiderpartiregjeringen i Israel å kolonisere de okkuperte områdene.

Les også: Trump etter Abbas-møte: – Skal gjøre alt jeg kan for å skape fred

I dag lever det rundt 800.000 israelere i over 400 strategisk plasserte bosetninger i Øst-Jerusalem, på Vestbredden og Golanhøydene, alle opprettet i strid med folkeretten.

Israel kontrollerer også vannressursene, har bygd høye murer og vakttårn og etablert et sinnrikt veisystem som palestinere nektes å bruke, alt beskyttet av soldater.

Offisielt heter det at okkupasjonen er midlertidig, i påvente av en endelig fredsavtale med palestinerne og araberstatene. Okkupasjonen fortsetter imidlertid til tross for fredsavtalene Israel har inngått med Egypt og Jordan.

Israelske høyrenasjonalister tyr ofte til Bibelen når de skal argumentere for at områdene tilhører det jødiske folk.

Moralsk uakseptabelt

– Soldatene gjør bare det de får ordre om, det er det israelske samfunnet og våre ledere som har besluttet å okkupere Palestina og sende hæren, politiet og sikkerhetstjenesten vår dit, sier lederen for den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem, Hagai El-Ad.

Les også: Israel rammet av rakettangrep fra Sinai

Oslo-avtalene, som kom i stand med norsk hjelp i 1993, skulle være det første steget på vei mot israelsk tilbaketrekning, men slik gikk det ikke.

Palestinerne har i dag selvstyre i åtte byer på Vestbredden, samt på Gazastripen, men israelske soldater kommer og går som de vil og bestemmer hvem og hva som slipper inn og ut.

Tusenvis av drepte

Den 50 år lange okkupasjonen krever fortsatt hyppig menneskeliv. 11.000 palestinere er drept bare de siste 30 årene, over 20 prosent av dem var barn, ifølge tall fra B’Tselem.

1.650 israelere er i samme periode drept i angrep, sammenstøt og terroraksjoner, 35 prosent av dem medlemmer av sikkerhetsstyrkene. For hvert israelske barn som er drept, drepes det over 15 palestinske barn.

Ikke likeverdige

– Israelske ledere forsøker å framstille det som om det er to likeverdige parter i denne krigen, men det er langt fra sant. Israel er en sterk okkupantmakt og palestinerne er et okkupert og undertrykt folk, sier Hagai El-Ad.

Seksdagerskrigen  

Seksdagerskrigen tok til etter en kraftig opprustning i Egypt og Syria, som truet Israel med angrep. Israel slo imidlertid til først.

* 5. juni 1967 gikk over 180 israelske kampfly til angrep mot flybaser i Egypt.

* Store deler av det egyptiske flyvåpenet ble satt ut av spill, uten å komme på vingene.

* Israel hevdet på sin side at det var Egypt som startet krigen.

* Jordan og Syria kom Egypt til unnsetning, men de tre landene led store tap.

* Da en våpenhvile ble inngått 11. juni 1967, var over 20.000 soldater drept, under 1.000 av dem israelske.

* Israel okkuperte under krigen Sinaihalvøya og Gazastripen fra Egypt, Øst-Jerusalem og Vestbredden fra Jordan og Golanhøydene fra Syria.

* FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig og har krevd full tilbaketrekning.

* I 1979 inngikk Israel en fredsavtale med Egypt og trakk seg ut av Sinaihalvøya, men holder fortsatt Golanhøydene og de palestinske områdene i et jerngrep. (NTB)

B'Tselem har i flere tiår dokumentert palestinernes hverdag under okkupasjon og konkluderer med at overgrepene er grove og mange.

Et folk bak murene

Palestinere nektes byggetillatelse, får husene revet og olivenlunder jevnet av bulldosere. Alle former for motstand straffes hardt, rundt 850.000 palestinere har sittet i israelsk fangenskap siden seksdagerskrigen, over 100.000 av dem barn.

– Israel holder i dag rundt 6.800 politiske fanger, blant dem over 300 barn ned i tolvårsalderen, forteller Laith Abu Zeyad i den palestinske fangeorganisasjonen Addameer.

Les også: Rabbiner ber Israel unngå å blande seg

Steinkasting mot soldater straffes nå med minst fire års fengsel, og mishandling og tortur av fanger er ifølge Zeyad utbredt.

– Det er helt meningsløst å kalle dette en midlertidig okkupasjon, den har pågått i 50 år og ingenting tyder på at den vil opphøre med det første, sier El-Ed.