Domstol: Sør-Afrika kan ikke trekke seg fra ICC

Forsøket til Sør-Afrikas president Jacob Zuma på å trekke landet ut av Den internasjonale straffedomstolen, er stanset i retten. Les mer Lukk

En sørafrikansk domstol mener regjeringens plan om å trekke Sør-Afrika fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er ugyldig og i strid med grunnloven.

Dommer Phineas Mojapelo sier at regjeringen ikke kan trekke landet ut av domstolen uten at dette er godkjent av nasjonalforsamlingen.

I likhet med flere andre afrikanske land ønsket Sør-Afrika å trekke landet ut av ICC med den begrunnelse at det nesten bare er afrikanere som tiltales i Den internasjonale straffedomstolen.

Det som først og fremst irriterte Sør-Afrika, var kravet om å pågripe Sudans president Omar al-Bashir da han besøkte landet. Sør-Afrika nektet å pågripe ham, trass i at han er etterlyst av ICC.

Bashir ble siktet av ICC i 2009 på grunn av anklager om krigsforbrytelser i Darfur, der 300.000 mennesker er drept og to millioner drevet på flukt.

Også Burundi har sagt de vil trekke seg fra ICC, mens Kenya overveier det samme. I Gambia derimot har den nye presidenten Adama Barrow stanset prosessen med å kutte samarbeidet med domstolen.