Stoltenberg ber Kosovo og Serbia roe seg

Kosovos president Hashim Thaci og NATO-sjef Jens Stoltenberg tok en spasertur i sentrum av Pristina fredag. Foto: Visar Kryeziu / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

NATO-sjef Jens Stoltenberg ber Serbia og Kosovo om å beherske seg etter en rekke disputter som har økt spenningen kraftig mellom de to landene.

Under et besøk i Kosovo fredag oppfordret generalsekretæren alle parter til å beherske seg.

- Mitt hovedbudskap til alle er å roe seg, og ikke bruke retorikk som kan øke spenningene, sier han til pressen i Pristina.

Stoltenberg ber videre de to landene, som utkjempet en blodig krig sent på 1990-tallet, om å delta på konstruktivt vis i de EU-ledede samtalene dem imellom.

- Det er helt nødvendig at avtalene som oppnås gjennom denne dialogen, implementeres, tilføyer Stoltenberg.

Serbia anerkjenner ikke Kosovos suverenitet. Den tidligere serbiske provinsen erklærte uavhengighet i 2008. I 1999 ble serbiske styrker drevet ut av Kosovo under NATOs elleve uker lange bombeoffensiv mot Slobodan Milosevics Serbia.

Med EU som mekler innledet Kosovo og Serbia i 2011 samtaler i et forsøk på å bedre det ødelagte forholdet, men forbindelsene har forverret seg igjen de siste ukene.

I januar sendte Beograd et tog mot Kosovo, malt med det serbiske flaggets farger og påstanden "Kosovo er Serbia" på ulike språk. Toget ble stanset før det nådde grensa, men Kosovos president Hashim Thaci kalte opptrinnet en tilsiktet provokasjon.