Ohio-angriper skal ha lagt ut aggressive nettinnlegg

Gjerningsmannen kjørte en bil opp på plassen foran ingeniørbygningen og inn i en folkemengde. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Elleve personer ble skadd da en universitetsstudent kjørte en bil inn i en folkemengde og knivstakk folk ved universitetet i Columbus. Minutter før angrepet skal gjerningsmannen ha lagt ut USA-fiendtlige meldinger på nettet.

Ifølge amerikanske medier var det den somaliskfødte studenten Abdul Razak Ali Artan som sto bak angrepet, som endte med at han selv ble drept av politiet.

I forkant av episoden skrev studenten angivelig flere USA-kritiske innlegg på nettet.

– Amerika! Slutt å blande dere inn i andre land, spesielt i muslimske samfunn. Vi er ikke svake. Vi er ikke svake, husk det, skrev han på Facebook-siden sin ifølge CNBC.

Les også: Skoleskyting i Ohio: Angriperen brukte slaktekniv

Skutt av politiet

Angrepet skjedde mandag. Artan skal med vilje ha kjørt en bil opp på fortauet ved siden ingeniørbygningen.

– Den traff alle som sto foran. Etter det ropte alle bare «løp, løp, løp», sier student Angshuman Kapil, som ble vitne til hendelsen.

Gjerningsmannen skal så ha gått ut av bilen og begynt å knivstikke folk.

En polititjenestemann som tilfeldigvis var like i nærheten på grunn av en gasslekkasje, skjøt og drepte angriperen på mindre enn ett minutt, opplyser lederen for universitetets politistyrke, Craig Stone.

Politisjefen i Columbus, Kim Jacobs, sier de nå etterforsker muligheten for at det dreier seg om et terrorangrep.

Én kritisk skadd

Minst to av de sårede har stikkskader, fire ble truffet av bilen og to andre fikk kuttskader, opplyser universitetsledelsen. Minst en av de skadde har kritiske skader.

All undervisning ved universitetet ble avlyst ut dagen, og flere bygninger er stengt. Det ble først meldt om skyting ved skolen, men mandag ettermiddag lokal tid er det klart at angriperen ikke brukte skytevåpen.

Politiet i Columbus meldte på Twitter at spesialstyrker, hundepatrulje, forhandlere og helikopterenheter deltok i utrykningen. Et stort antall ambulanser var også raskt på stedet.

Alarm

Det var en periode stor usikkerhet om hva som hadde hendt, og en stund var det frykt for flere gjerningsmenn. Universitetsledelsen advarte studentene mot en «aktiv skytter» etter angrepet, og studentene ble oppfordret til å gjemme seg.

Meldingen ble blant annet formidlet via twitterkontoen til universitetets beredskapsledelse. Der ble det oppfordret til «løp, gjem deg, slåss», som er standard prosedyre for situasjoner med en aktiv skytter. Det betyr at man skal løpe og evakuere hvis mulig, gjemme seg og komme seg ut av syne, eller som en siste utvei: slåss eller handle for å forstyrre eller uskadeliggjøre skytteren, dersom man er i livsfare.

Ohio State er blant de største universitetene i USA. Nesten 60.000 studenter er tilknyttet universitetsområdet i Columbus.