Europas siste diktator avviser Trump

Den hviterussiske presidenten Alexandr Lukasjenko lar seg ikke begeistre av Donald Trump som i januar blir hans nye kollega i USA. Les mer Lukk

I 22 år har Aleksandr Lukasjenko vært president i Hviterussland og omtales som Europas siste diktator. Han lar seg ikke begeistre av Donald Trump.

Mens det spekuleres i at samarbeidet mellom USA og Russland vil bli bedre med Donald Trump, avviser Hviterussland all positiv omtale av den påtroppende presidenten.

På et pressetreff i hovedstaden Minsk ba han media om å roe seg ned.

– Du vil ikke tro hvor pro-amerikansk hans politikk vil bli. Jeg anbefaler media å stoppe hypen rundt hans seier, blir Lukasjenko sitert av nyhetsbyrået Tass.

Les også: Stoltenberg: – Jeg er enig med Trump

Tidligere var båndene mellom Lukasjenko og Putin nære og varme, men kontakten skal ha kjølnet de siste årene. Tidligere i uka snakket Putin og Trump på telefon, og de skal ha avtalt å møtes etter innsettelsesseremonien 20. januar.

Den hviterussiske presidenten ble på sin side gjenvalgt så sent som i fjor, i et valg som ble kritisert av eksterne valgobservatører.

Les også: Putin gratulerer Trump

Ifølge Lukasjenko er Trump en gjennomført pro-amerikansk patriot.

– Han vil helt sikkert prioritere USA fremfor alt annet, sa Lukasjenko. Ifølge Tass minnet han også på at den nyvalgte presidenten ikke har lovet verken «dere eller oss noen ting».