Meny

Stoltenberg: – Jeg er enig med Trump

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs påtroppende president Donald Trump krever at europeiske land må ta en større del av forsvarsbyrden. – Jeg er enig med ham, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg som også mener Trumps samtale med Putin er «helt normal».

I forkant av tirsdagens møte med EUs ledere understreket NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, behovet for fortsatt dialog med Russland.

Han ble blant annet spurt om telefonsamtalen mellom USAs påtroppende president og Russlands statsoverhode, Vladimir Putin:

– Det er helt normalt at en nyvalgt president som Donald Trump snakker med verdens ledere, inkludert Russlands. NATO ønsker dialog med Russland, det er vår største nabo og Russland vil ikke forsvinne, svarte Stoltenberg som mente dette var særlig nødvendig i en tid med høy spenning.

Skal møte Russland

– Det er ingen motsetning mellom et sterkt forsvar og en politisk dialog, mente den tidligere norske statsministeren som også bebudet et nytt snarlig møte mellom Russland og NATO.

Les også: Stoltenberg advarer USA mot sololøp

I vår ble det også avholdt et møte i NATO-Russland-rådet, for første gang etter Krim-krisen i 2014. Stoltenberg understreket på dagens pressetreff at NATO fortsatt ikke kan akseptere brudd på Ukranias suverenitet.

Han ble også spurt om Trumps krav angående økte økonomiske bidrag fra de europeiske landene i alliansen:

– Trump har påpekt hvor viktig det er at europeerne begynner å investere mer i forsvar. Der er jeg helt enig med ham.

– Dette har vært amerikanske lederes budskap i mange år, og det som er positivt, er at vi nå ser at europeerne øker investeringene og bidrar til en mer rettferdig byrdedeling, fortsatte Stoltenberg.

– Helt siden jeg ble generalsekretær i NATO, har budskapet mitt vært at Europa må gjøre mer. Europa må investere mer i forsvar, og det er det som nå er i ferd med å skje, sa han.

Trump «fan» av NATO

Trump har tidligere kommet med flere uttalelser som har sådd tvil om hans vilje til å komme europeiske allierte til unnsetning hvis de ikke øker forsvarsbudsjettene. Men utspillene hans om NATO har vært motsetningsfylte.

Stoltenberg velger å se positivt på saken.

– Trump sa i valgkampen at han er en stor «fan» av NATO. Jeg er sikker på at han vil bli en president som lever opp til alle USAs forpliktelser i alliansen. Et sterkt NATO er viktig for Europa, men det er også viktig for USA, sier han.

Stoltenberg kom med uttalelsene på vei inn til EUs forsvarsministermøte i Brussel tirsdag formiddag.

Les også:   Stoltenberg med klar bestilling til Trump

Populært