Tyrkisk politi med storaksjon mot over 40 bedrifter

Bildet av Tyrkias president pryder et flagg under en stor demonstrasjon til støtte for presidenten og regjeringspartiet AKP. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Tyrkisk politi aksjonerte tirsdag mot 44 private bedrifter, pågrep ledere og ansatte, og sørget samme dag for å stanse en stor prokurdisk avis, Ozgur Gundem.

Politiaksjonen var rettet mot bedrifter som anklages for å ha gitt penger til den USA-baserte muslimske predikanten Fethullah Gülen. En av de hardest rammede virksomhetene var Afken Holding, et 19 år gammelt teknologifirma, der styrelederen var blant 50 pågrepne.

I forbindelse med politiaksjonene mot bedriftene, er det utstedt arrestordre mot 120 personer.

Den prokurdiske avisa Ozgur Gundem anklages for å ha kommet med «terroristpropaganda». I et rettsmøte tirsdag ble avisen stemplet som et organ for Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er forbudt i Tyrkia.

For få uker siden stengte tyrkiske myndigheter 130 aviser, TV-stasjoner og radiostasjoner i kjølvannet av kuppforsøket 15. juli.

Gülen anklages for å ha trukket i trådene da en del av det tyrkiske militæret, inkludert flyvåpenet, forsøket å ta makten i et kupp 15. juli. Kuppet ble slått ned i løpet av noen timer.

Siden er over 35.000 mennesker pågrepet. Rundt 24.000 sitter fortsatt fengslet.

Gülen, som lever i frivillig eksil i USA, avviser anklagene.

Mandag gikk politiet til aksjon mot fire domstoler i Istanbul. 136 personer ble pågrepet, alle personer som jobber i påtalemyndigheten eller på annen måte er tilknyttet domstolene, ifølge tyrkiske medier.

Aktuelt: Tyrkia én måned etter kuppforsøket: – Den største utrenskningen i moderne historie