Mystisk funn av eldgamle «trylleformler» forbløffer arkeologene

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mystisk funn av eldgamle «trylleformler» i barnegrav forbløffer arkeologene Les mer Lukk

På en romersk gravplass i Serbia har arkeologer avdekket forgylte skatter som kan gi innsikt i urgammel trolldom.

Under forberedende arbeid i forbindelse med byggingen av nye fabrikklokaler i Serbia traff bygningsarbeidere noe hardt da de gravde i bakken.

Siden arbeidet foregikk like ved det arkeologiske ekskaveringsområdet Viminacium ble arkeologer tilkalt. Snart ble det klart at bygningsarbeiderne hadde støtt på en eldgammel romersk familiegrav.

Men oppdagelsen var kun begynnelsen på noe mye større.

Les også: Dødskanal avslører mayaindianernes begravelsesritualer

Mystiske inngraveringer

Under ett av skjelettene ble det nemlig oppdaget flere gullmynter og smykker, samt en hylse som inneholdt en forgylt skriftrull. På rullen hadde noen inngravert mystiske ord fra et urgammelt språk.

Arkeologene arbeider nå med å tyde ordene, som har blitt omtalt som «trylleformler».

– Kanskje er det formelen for å forvandle stein til gull, spøker sjefsarkeolog Miomir Korac.

Les også: Funn av mystisk massegrav styrker myte

Guder og demoner

Sannsynligvis er «formlene» bønner fra gjenlevende til en guddommelighet eller demon, skrevet i håpet om at den avdøde raskere skulle kunne finne veien til etterlivet.

Korac og teamet hans har så langt funnet ut at symbolene stammer fra det greske alfabetet, og at språket på skriftrullen er arameisk, et eldgammelt språk med opphav i Midt-Østen.

Språket var i oldtiden det dominerende langs Middelhavets bredder i Midt-Østen, men språket ble fortrengt av arabisk da islam vokste fram fra 600-tallet etter Kristus.

Korac forteller til nyhetsbyrået Reuters at han er usikker på hvilke resultater videre forskning på inskripsjonene vil gi.

– Det er ikke sikkert vi vil oppdage noe som helst av spesiell betydning. Jeg har en følelse av at vi kanskje kan lære noe mer om et tema vi aldri kan bli utlært på – menneskets natur, sier forskeren