USA bomber mål i Sirte

Den FN-støttede regjeringen i Libya kjemper mot IS om kontroll over byen Sirte. Amerikanske jagerfly var mandag på vingene over byen og angrep IS-mål. Bildet er fra bakken i Sirte søndag og viser en soldat som kjemper mot IS-opprørere. Les mer Lukk

Amerikanske kampfly bombet mandag antatte IS-mål i havnebyen Sirte i Libya.

Det skal være første gang at amerikanske jagerfly er på vingene over byen Sirte. Angrepene skjedde på forespørsel fra Libyas FN-støttede samlingsregjering.

– Regjeringen og hærsjefen henvendte seg med en forespørsel om direkte bistand til å utføre målrettede flyangrep. De første angrepene startet i dag mot stillinger i Sirte, sier statsminister Fayez Serraj.

Han opplyser at angrepene førte til et stort antall drepte, uten å spesifisere hvor mange. Serraj legger til at det ikke skal utplasseres amerikanske styrker på bakken.

Pentagon bekrefter

– På forespørsel fra den libyske regjeringen, har USA utført presisjonsangrep mot IS-mål i Sirte, for å støtte lokale bakkestyrker som forsøker å bekjempe IS i sitt eget kjerneområde i Libya, sier Pentagons pressetalsmann Peter Cook.

Han legger til at de amerikanske flyangrepene over Sirte «skal fortsette», uten å gå i mer detalj.

President Barack Obama ga grønt lys for bombeangrepene.

Intensivert kamp

Flyangrepene mandag markerer starten på en mer intensivert rolle for USA i kampen mot IS i Libya.

I mai trappet den FN-støttede samlingsregjeringen i Tripoli opp kampen for å gjenerobre Sirte. Kystbyen ligger om lag 450 kilometer øst for Tripoli og vest for Benghazi, og den var avdøde diktator Muammar Gaddafis hjemby. IS-tilknyttede opprørere har kontrollert Sirte siden juni i fjor.

Hvis offensiven mot IS skulle lykkes, vil ekstremistgruppen ha blitt påført et stort slag, etter å ha blitt påført nederlag både i Irak og Syria.

Tre regjeringer

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. Gaddafi ble drept i Sirte samme år.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet. Det ble holdt valg i 2012, og året etter ble den internasjonalt anerkjente regjeringen og nasjonalforsamlingen jaget ut av Tripoli og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet. En allianse av islamistgrupper og klanbaserte militser etablerte en ny regjering og nasjonalforsamling i Tripoli.

I februar i år ble det opprettet en tredje regjering i landet – en FN-støttet regjering som foreløpig har liten makt og kontroll.