Fem år etter opprettelsen av Sør-Sudan:

Sørsudanerne fortsetter å drepe hverandre

HELLER MAKTKAMP ENN NASJONSBYGGING: Sør-Sudans president Salva Kiir sammen med visepresident og tidligere opprørsleder Riek Machar (til venstre) i presidentpalasset, samme dag som nye kamper brøt ut mellom Kiirs og Machars styrker. Les mer Lukk

Minst 272 personer er drept i sammenstøtene i Sør-Sudans hovedstad Juba i helgen, melder Reuters. Frykten stiger for en ny borgerkrig.

Fakta om Sør-Sudan:  

Ble selvstendig nasjon 9. juli 2011 etter en 22 år lang borgerkrig med Sudan, som endte med en fredsavtale i 2005. Norge, USA og Storbritannia spilte en viktig rolle i å få på plass avtalen.

* Den tidligere opprørsgeriljaen SPLM/A dannet regjering i Sør-Sudan.

* I 2013 ga president Salva Kiir visepresident Riek Machar sparken etter en langvarig maktkamp. I desember eksploderte maktkampen i voldelig konflikt. De to lederne mobiliserte folkegruppene de tilhører, dinka og nuer, til kamp mot hverandre.

* Titusenvis er drept og 2,5 millioner sendt på flukt i den over to år lange borgerkrigen. Over 6 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp.

* Kiir og Machar undertegnet en fredsavtale i august i fjor. Avtalen forutsatte at Machar skulle gjeninnsettes som visepresident.

* Sør-Sudan fikk 472 millioner kroner i norsk bistand i fjor. Det meste har gått til nødhjelp. (©NTB)

Juba/Oslo: De fleste av de drepte er soldater, men blant de døde er også 33 sivile, opplyser en kilde i landets helsedepartement til nyhetsbyrået.

Kamper mellom soldater som er lojale mot president Salva Kiir og dem som støtter visepresidenten og tidligere opprørsleder Riek Machar, brøt ut igjen fredag. Trass i at de to lederne begge manet til ro, ble det meldt om kamper både lørdag og søndag.

FN rammet

Både skuddveksling, artilleriild og ild fra stridsvogner og helikoptre kunne søndag høres i et område av byen som ligger like ved en FN-base.

Ifølge tjenestemenn og vitner gikk soldater fra regjeringshæren SPLA også til angrep på hovedkvarteret til den tidligere opprørshæren SPLA-IO i Jebel-området, skriver Sudan Tribune.

I det samme området har FN-delegasjonen i Sør-Sudan (UNMISS) en leir der 25.000 internflyktninger holder til. Også UNMISS ble rammet av kampene.

– Situasjonen er virkelig ille. Jeg har mange falne hos oss. Jeg tror det kan være mellom 50 og 60, i tillegg til dem fra i går, sier en offiser i leiren, som legger til at noen av de døde er sivile.

I tillegg var det kamper i Gudele-området, der SPLA-IO har en annen base der Riek Machar holder til. Det har vært store eksplosjoner i området, og mange har rømt fra hjemmene sine, forteller beboere, ifølge AP.

Kampene skjer samtidig som Sør-Sudan forsøker å kare seg på beina etter den drøyt to år lange borgerkrigen som har lagt den unge nasjonen i grus. Flere titusen er drept og 2,5 millioner sendt på flukt.

Lørdag var det fem år siden landet fikk sin selvstendighet, men feiringen ble avlyst.

Les også: Norge krever vilje og ansvar fra partene i Sør-Sudan

Fordømmer

Lørdag morgen ble minst 150 døde brakt til et likhus i Juba etter intens skuddveksling fredag mellom eks-opprørere og regjeringssoldater ved presidentpalasset, der president Salva Kiir og visepresident Riek Machar satt i møte. Kampene skal deretter ha spredt seg til andre deler av byen.

De nye kampene skaper frykt for at Sør-Sudan igjen skal skli inn i en blodig borgerkrig. Helgens sammenstøt i Juba har flere likhetstrekk med kampene i 2013, som raskt eskalerte til en svært blodig borgerkrig som varte inntil fredsavtalen ble undertegnet i august i fjor.

Både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og leder for Den afrikanske union (AU) Nkosazana Dlamini-Zuma har fordømt de nye angrepene.

Les også: FN skal granske menneskerettighetsbrudd i Sør-Sudan

– Ikke interessert i krig

En talsmann for SPLA-IO, James Gatdet Jak, bedyrer imidlertid overfor Sudan Tribune at verken de tidligere opprørssoldatene eller ledelsen er interessert i å vende tilbake til krigen.

Samtidig beskylder han Salva Kiir for enten ikke å ha kontroll på sine soldater, eller for bevisst å provosere fram en tilbakevending til borgerkrigen.

Kiir og Machar forpliktet seg i fjor til å følge en stram fredsplan, som blant annet la opp til avvæpning av soldater, gjennomføring av en rekke reformer for å berede grunnen fram til et nyvalg om 30 måneder, få økonomien på skinner igjen, samt å gjennomføre et rettsoppgjør etter borgerkrigen.

Men hele prosessen har stått i stampe i lengre tid.

– Det er rett og slett ingen genuin interesse i å gjennomføre fredsavtalen, sier tidligere medlem av FNs ekspertpanel for Sør-Sudan, Luuk van de Vondervoort til magasinet Foreign Policy.

Les også: Amnesty anklager sørsudanske soldater for krigsforbrytelse