USA beskylder Russland for trakassering av diplomater

Ifølge amerikansk UD tok USAs utenriksminister John Kerry opp saken om trakassering av amerikanske diplomater med Russlands president Vladimir Putin i vår. Foto: Ivan Sekretarev / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USA anklager Russland for økende trakassering og en skremselskampanje mot amerikanske diplomater og deres familier i Moskva.

– I løpet av de to siste årene har trakassering og overvåking av sikkerhetspersonell og trafikkpoliti økt betraktelig, opplyste talsperson Elizabeth Trudeau i det amerikanske utenriksdepartementet mandag.

Utspillet fra USA kommer i kjølvannet av en sak i avisen The Washington Post mandag. Artikkelen er basert på kilder i amerikanske myndigheter og beskriver episoder der den russisk etterretningstjenesten angivelig forfølger diplomater og deres familiemedlemmer og betaler for negativ medieomtale.

Enkelte diplomater sier de har opplevd innbrudd om natten, og at inntrengere har ommøblert, skrudd på lyset og gjort fra seg på gulvet, ifølge avisa. Russiske etterretningsoffiserer skal også ved et tilfelle ha brutt seg inn i den amerikanske forsvarsattacheens hus i Moskva og drept en hund.

Moskva reagerer på utspillet med anklager om at det er USA som trakasserer russiske diplomater.

– Vi har den siste tiden kjent på et økende press mot den russiske ambassaden og konsulen vår i USA, sa talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Les også: Clinton: – Trump kan kaste USA ut i ny resesjon

Pentagon: Russland angrep USA-støttede opprørere