Isfronten smelter mellom Israel og Tyrkia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Isfronten smelter mellom Israel og Tyrkia
De militære stormaktene Tyrkia og Israel er igjen på bølgelengde seks år etter at ni tyrkiske statsborgere ble drept av israelske elitestyrker.

Tyrkerne ble skutt og drept da de forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen i 2010.

Etter denne alvorlige hendelsen ble de diplomatiske forbindelsene satt flere år tilbake. I tillegg ble det regionale samarbeidet om sikkerhet kraftig svekket.

Tyrkia var tidligere Israels nærmeste allierte i den konfliktfylte regionen, men dette samarbeidet fikk en alvorlig knekk etter stormingen av båten.

Les også: Israel bevilger 150 nye millioner til bosetninger

Embed: Israel-Tyrkia

– Vil få enorm betydning

Mandag kunngjorde Israel og Tyrkia offisielt den nye forsoningsavtalen.

– Dette vil få enorm betydning for den israelske økonomien. Jeg tror dette er et viktig steg i å normalisere relasjonene våre, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Ifølge israelske medier er det ventet at avtalen blant annet vil inneholde et punkt om erstatning til de etterlatte av de ni drepte tyrkerne. Ifølge CNN innebærer avtalen en erstatningssum på 20 millioner dollar, tilsvarende 170 millioner norske kroner.

Tyrkia skal på sin side ha forpliktet seg til å øke sin støtte til humanitær hjelp og ikke-militære forsyninger i Gaza. Blant annet skal tyrkerne bygge et sykehus med plass til 200 pasienter i Gaza. Tyrkia skal også bistå i å tilrettelegge for bedre tilgang på drikkevann og elektrisitet.

Les også: Israel nekter palestinere innreise under ramadan

– Krever blokaden opphevet

Tyrkia skal ha krevd at Israel hever blokaden av Gaza som en betingelse for å normalisere forholdene mellom landene. Israel har stilt motkrav om at Tyrkia hindrer Hamas-ledere i å operere i landet.

Tyrkiske talsmenn skal imidlertid ha avvist at spørsmålet om Hamas er en del av avtalen.

Et annet viktig punkt i avtalen innebærer at landene igjen bemanner sine ambassader i Ankara og Tel Aviv seks år etter at de diplomatiske forbindelsene ble forverret.

Ifølge israelske talsmenn skal Tyrkia har sagt seg villig til å avslutte anklagene mot israelske soldater og israelske myndigheter etter kommandoraidet i Middelhavet.

Netanyahu, som for tiden er på offisiell reise til Roma, har blant annet vært i samtaler med USAs utenriksminister John Kerry, som roser den nye avtalen.

Les også: Erdogan er vert for verdens humanitære toppmøte

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Vil få enorm betydning

Embed: Israel-Tyrkia