Mannsoverskudd i Sverige

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

For første gang på over et kvart årtusen er det flere menn enn kvinner i Sverige. I Norge tok mennene igjen kvinnene i 2011.

Det er ikke mulig å fastslå om det siste årets endring er første gang i historien at mennene er i flertall på den andre siden av grensen, men det er første gang det skjer siden man begynte å føre statistikk i 1749.

I likhet med vesten for øvrig har også Sverige historisk sett hatt et kvinneoverskudd, men i fjor vår ble de tatt igjen av mennene. I mars 2015 var det 277 flere menn enn kvinner i Sverige. Siden det har «forspranget» økt til 12.000, og befolkningsekspert Tomas Johansson ved Sveriges statistiske sentralbyrå, sier det ikke er urimelig å anta at mannsoverskuddet kan bli enda større.

Til tross for at det fødes 105 guttebabyer per 100 jentebabyer, har høyere levealder blant kvinner ført til at de har vært i flertall i Europa. Mens kvinnene er forventet å være i flertall i det meste av Europa i de nærmeste tiårene, er det omtrent full «likestilling» i Danmark og Sveits, mens Norge altså gikk fra mannsunderskudd til mannsoverskudd fire år før svenskene.

Både migrasjon og endring i forventet levealder trekkes fram som faktorer som kan påvirke kjønnsbalansen i befolkningen.