Mange antas å ha druknet i forlis i Middelhavet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Flere tusen reddet fra flyktningforlis denne uken Les mer Lukk

Mange personer antas å ha druknet i et forlis utenfor kysten av Libya, ifølge den italienske kystvakten.

Minst 100 båtflyktninger kan ha omkommet da et større fiskefartøy forliste i Middelhavet. Flere andre forlis har også kostet menneskeliv.

Ifølge overlevende skal det ha vært om lag 650 flyktninger og migranter om bord i fiskefartøyet som la ut fra Libya på vei til Europa onsdag.

De fleste av dem ble reddet opp av vannet av den italienske kystvakten, men mange kan ha gått ned med fiskefartøyet.

Les også: Over 1.000 mennesker reddet av norsk skip onsdag

Under dekk

– De overlevende snakket med våre folk da de ankom Porto Empedocle på Sicilia og fortalte at 100 personer hadde oppholdt seg under dekk, forteller Flavio Di Giacomo i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

De fleste om bord i fiskefartøyet skal ha kommet fra Marokko og Tunisia, men det skal også ha vært libyere og syrere om bord.

Flere forlis

Flere andre fartøy med båtflyktninger har også forlist de siste dagene, og det er uklart hvor mange menneskeliv som har gått tapt.

Den libyske kystvakten opplyste torsdag at de har hentet opp 766 mennesker fra farvannet mellom de to kystbyene Sabratha og Zwara, der det også ble funnet to tomme båter og fire omkomne.

Les også: IOM: 1.232 migranter har druknet i Middelhavet i år

Færre enn tidligere år

Den italienske kystvakten melder om rundt 20 omkomne etter et annet forlis og plukket opp rundt 1.000 mennesker fra et 20-talls farkoster torsdag.

Dette er ingen rekord, for på enkelte travle dager har det vært plukket opp hele 2.500 flyktninger og migranter fra skrøpelige fartøy i Middelhavet.

Over 1.400 mennesker har mistet livet hittil i år, under forsøk på å krysse Middelhavet, viser tall fra IOM. Dette er langt færre enn på samme tid i 2015 og 2014.

Redningsaksjonene pågikk fortsatt torsdag ettermiddag. En spansk fregatt og den italienske kystvakten var først ute på stedet der de kastet redningsvester og redningsbøyer til de mange menneskene i sjøen.

Bilder som er lagt ut på Twitter av EUNAVFOR MED, viser mennesker som veiver med armene mens de balanserer på dekket av en båt som allerede ligger under vann, men som fortsatt er synlig.

Les også: Ny flyktningtragedie i Middelhavet - frykter at 400 har mistet livet

Tre forlis

Onsdag ble det også meldt om et båtforlis i Middelhavet. Da druknet minst fem mennesker utenfor Libyas kyst, mens hele 500 mennesker ble berget ut av vannet i live. Alle satt i en overfylt fiskebåt som etter alt å dømme var på vei til Europa. Tirsdag sank en annen båt, et forlis som blant annet førte til at en liten jentebaby ble foreldreløs ettersom både moren og faren hennes druknet.

Minst 5.600 mennesker er plukket opp av den italienske kystvakten i Middelhavet siden mandag. Til sammen har om lag 1.400 mennesker mistet livet så langt i år under forsøk på å krysse havet, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Les også: Over 1.000 mennesker reddet av norsk skip onsdag