Minst 64 drept i voldsomt Taliban-angrep i Kabul

Kriminalteknikere og sikkerhetsstyrker fotografert ved regjeringsbygget som ble rammet av en bombe i Kabul tirsdag. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst 64 mennesker ble drept i tirsdagens selvmordsangrep i Kabul, opplyser Afghanistans regjering. Tallet på drepte er over dobbelt så høyt som tidligere rapportert.

Det voldsomme angrepet er dermed det enkeltangrepet i Kabul som har tatt flest menneskeliv siden 2011.

Afghanske Taliban har tatt på seg ansvar for bomben, som gikk av midt i morgenrushet i sentrum av Afghanistans hovedstad.

Politiet sa tirsdag at minst 28 personer ble drept, men dagen etter opplyser innenriksdepartementet at 64 mennesker, de aller fleste sivile, ble drept. I tillegg ble minst 347 mennesker såret, sier departementets talsmann Sediq Sediqqi.

«Våroffensiv»

Selvmordsbomben gikk av bare noen hundre meter fra presidentpalasset, i en tettbebygd bydel som huser flere utenlandske ambassader, regjeringsbygg og militære anlegg.

Bomben, som tilsynelatende var rettet mot sikkerhetstjenestens kontorer, ble etterfulgt av skuddveksling mellom Taliban-opprørere og sikkerhetsstyrker.

Den afghanske opprørsbevegelsen kunngjorde forrige uke at deres årlige såkalte våroffensiv er i gang, på tross av at regjeringen i Kabul igjen forsøker å få opprørerne til forhandlingsbordet.

Taliban truet da med «storstilte angrep mot fiendens stillinger over hele landet».

Bakgrunn: Mange drept og flere hundre såret i Taliban-angrep i Kabul

11.000 sivile drept

Siden har kampene rast rundt den symbolsk viktige byen Kunduz i provinsen med samme navn nord i Afghanistan. Byen er landets femte største og falt til Taliban i en kort periode i fjor høst.

FN advarte nylig om at urban krigføring har ført til en kraftig oppgang i antall sivile ofre i Afghanistan i år. Det anslås at 11.000 sivile ble drept i konflikten i fjor.

– Jeg fordømmer på det sterkeste disse terrorangrepene. Det finnes ingen unnskyldning overhodet for å angripe sivilbefolkning og sikkerhetsvakter, sa FN-sjef Ban Ki-moon om selvmordsbomben i Kabul tirsdag.

Det Taliban-ledede opprøret har tiltatt i styrke siden de fleste internasjonale kampstyrker trakk seg ut av landet i slutten av 2014. Den islamistiske bevegelsen antas å være sterkere enn noen gang siden den ble styrtet etter USAs invasjon i 2001.

Les også: Taliban-minister tapte i retten - får ikke komme til Norge

Angrep mot sentrale mål i Afghanistan:  

* 6. til 10. august 2015: Nær 60 mennesker ble drept i fire forskjellige angrep i Kabul. Dette var da de blodigste angrepene etter at hoveddelen av NATO-styrkene ble trukket ut av landet i desember 2014. Taliban påtok seg ansvaret for tre av angrepene.

* 22. august: 12 personer, inkludert tre amerikanere som arbeidet for NATO, ble drept i et angrep mot utenlandske styrker. Taliban avviste at de sto bak.

* 11. desember: Fire afghanske politimenn og to spanjoler ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor den spanske ambassaden. Også fire talibanere ble drept.

* 21. desember: Seks amerikanere døde da en motorsykkel eksploderte utenfor flyvåpenbasen Bagram. Taliban sa de sto bak angrepet.

* 20. januar 2016: En selvmordsbomber angrep en minibuss med ansatte fra TV-stasjonen Tolo, sju personer ble drept.

* 1. februar: 20 politifolk ble drept da en selvmordsbomber fra Taliban angrep en politistasjon i Kabul. Angrepet ble sett som et forsøk fra Taliban på å posisjonere seg før planlagte fredsforhandlinger.

* 27 februar: 12 personer ble drept da en selvmordsbomber sprengte seg ved forsvarsdepartementet i Kabul.

* 19. april: Minst 64 mennesker ble drept og nær 350 såret av en selvmordsbombe etterfulgt av skyting i sentrum av Kabul, i det dødeligste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2011. Taliban tok på seg ansvaret.

(Kilder: AFP, Reuters)