Ytterliggående iranske ayatollaer ryker ut av mektig organ

Ayatolla Ahmad Jannati (til høyre) beholdt sin plass i Ekspertforsamlingen, men hans to allierte tapte og får ikke være med på å bestemme hvem som skal bli Irans neste øverste leder hvis Ali Khamenei dør de neste åtte årene. Foto: Raheb Homavandi / TIMA / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Både Mohammad Yazdi og Mohammad-Taghi Mesbah-Yazdi, som regnes som to av de mest ytterliggående politikerne i Iran, mister sine plasser i den mektige Ekspertforsamlingen.

Det bekrefter mandagens endelige resultater fra dobbeltvalget i Iran fredag, da det også ble avholdt valg på ny nasjonalforsamling.

President Hassan Rouhanis reformvennlige og moderate tilhengere hadde fram mot valget ført en større kampanje for å få velgerne til å kaste det ytterliggående trekløveret Yazdi, Mesbah-Yazdi og Ahmad Jannati ut av Ekspertforsamlingen.

De 88 medlemmene av dette organet velges for åtte år og har som oppgave å holde oppsyn med den øverste lederen Ali Khamenei. Forsamlingen får dessuten den viktige oppgaven med å utpeke en ny øverste leder hvis den aldrende ayatollaen dør i løpet av perioden.

Les også: Irans befolkning har vist at de ønsker endringer

Mesbah-Yazdi var ekspresident Mahmoud Ahmadinejads religiøse veileder, mens Yazdi i dag både er leder av Ekspertforsamlingen og sitter i det erkekonservative Vokterrådet. Begge tapte sine plasser i valget, mens Jannati beholdt sitt sete, melder statlig TV.

Jannati – som leder Vokterrådet – beholdt også plassen i nasjonalforsamlingen med hårfin margin. Vokterrådet, som er utnevnt av Khamenei, må godkjenne resultatene både fra valget på Ekspertforsamling og nasjonalforsamling.

Les også: Imam: – Muslimske barn bør ikke gå i bursdagsselskap

Valgresultatet i Iran:  

* Reformvillige: 85 plasser i nasjonalforsamlingen.

* Moderat konservative: 73 plasser.

* Ytterliggående eller radikale: 65 plasser.

* Religiøse minoriteter: 5 plasser.

* De siste 59 av de 290 plassene i nasjonalforsamlingen blir fordelt i andre valgomgang i april.

* De moderate vant dessuten 59 prosent av plassene i Ekspertforsamlingen, som skal utpeke Irans neste øverste leder hvis Ali Khamenei (76) faller fra i løpet av de neste åtte årene.