Imam: – Muslimske barn bør ikke gå i bursdagsselskap

Ifølge imamen i Kristiansand bør ikke muslimer si «god jul». Illustrasjonsfoto av koranen.
Ifølge imamen i Kristiansand bør ikke muslimer si «god jul». Illustrasjonsfoto av koranen. Foto: Vincent Kessler / Reuters

Imam Abdikadir Mahamed Yussuf i Kristiansand mener muslimer ikke bør gratulere noen med dagen, gå i bursdagsselskap, eller si «god jul».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg mener at bursdagen ikke er i vår religion. Det gjelder både barn og voksne, sier imam Abdikadir Mahamed Yussuf (49) til Fædrelandsvennen.

Yussuf er den øverste lederen i moskeen i Posebyen i Kristiansand, som er den største muslimske menigheten på Sørlandet.

– Vi muslimer har vår religion. Hvis det står i Koranen eller hadith at bursdag er ok, sier vi ok. Jeg mener at det ikke står der. Derfor sier vi ikke «ikke gå til bursdag». Vi sier ikke at «du gjør feil og det er forbudt». Men vi sier «du bør ikke gjøre det», sier Yussuf.

Ikke «god jul»

Det er også imot religionen å ønske folk «god jul», ifølge imamen. Han bryr seg ikke om andre imamer er enig med ham.

– Det jeg bryr meg om, er om det står i religionen eller ikke. Jeg hilser ikke på kvinner, men hvis en annen imam hilser, betyr ikke det at han ikke er muslim. Han har bare en annen fortolkning.

Han presiserer at det han sier, er hans egen mening og ikke nødvendigvis det offisielle synet til moskeen.

Imamen gjør det også klart hva han mener om ekstremistgruppen IS:

– Hvis ungdommene støtter IS, tar de feil. Hundre prosent.

Les også: Islamkritiker saksøker imam etter rasiststempel

– Helt sykt

Abid Raja, stortingsrepresentant for Venstre ber folk vende ryggen til budskapet fra imamen.

– Dette er helt sykt å fremholde som mal i dagens moderne samfunn. Det er nok et eksempel på at enkelte muslimske ledere vil oss normale muslimer vondt og vanskelig, sier Raja til Nettavisen.

– Alle barn i Norge, herunder så å si alle muslimske, gleder seg til sine bursdager og til å delta i sine venners bursdager. Dette budskapet fra imamen må vi vende ryggen.

Imam Akmal Ali i Muslimsk Union i Kristiansand tar sterkt avstand fra imam Abdikadir Mahamed Yussuf, som fraråder muslimske barn å gå i bursdag

– Bursdager er ikke religiøs feiring, men åpne for alle. Bursdagsnekten til Yussuf får stå for hans regning. Dette er ikke moskeens syn, og vi mener slike utspill skader oss og ønsket om integrering, sier Ali til Nettavisen.

Les også: Trump: – Ekstreme muslimer flommer inn i USA

Oss og dem

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg i Frp reagerer skarpt på uttalelsene som han mener gjør integreringen i Norge langt vanskeligere.

– En imam burde bidra til integrering og bidra til å redusere forskjellene mellom innvandrere og nordmenn. Hvis muslimske barn ikke får gå i bursdager, bidrar det til å skape «oss» og «dem», noe som er uheldig

– Hvis han synes norske tradisjoner og norsk kultur er så ille, vil jeg anbefale ham å dra fra Norge, han kan dra til Syria og Irak der hans middelalderske holdninger styrer samfunnet, sier Wiborg.

Les også: Paven til Afrika for å bygge bro mellom kristne og muslimer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus