Tidligere geriljaleder valgt til Kosovos nye president

Kosovos statsminister Hashim Thaci poserer med Kosovos nye flagg under et skolebesøk i Pristina rett etter uavhengighetserklæringen i 2008. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Kosovos nasjonalforsamling valgte tidligere statsminister og geriljaleder Hashim Thaci til ny president fredag.

Thaci, som ledet UCK-geriljaens separatistkamp mot Serbia i 1998 og 1999, fikk nok stemmer blant de 120 representantene i parlamentet til å bli statsoverhode.

Kosovo er rammet av en dyp politisk krise, og opposisjonen har nærmest paralysert nasjonalforsamlingen med jevnlige tåregassprotester inne i parlamentssalen.

Les også: Sint politiker kastet tåregass i nasjonalforsamlingen

Opposisjonen og dens tilhengere hadde lovet å sabotere valget av Thaci med protester både inne i og utenfor parlamentet i Pristina fredag. Flere hundre av opposisjonens støttespillere slo opp telt utenfor parlamentet i byens sentrum.

De krever at regjeringen går av og at det holdes nyvalg. Bakgrunnen er dyp frustrasjon over korrupsjon på høyt nivå, samt en avtale om å «normalisere» forholdet til Serbia. Regjeringen er også under hardt press på grunn av landets skakkjørte økonomi og en arbeidsledighet på rundt 40 prosent.

Kosovo erklærte selvstendighet i 2008, men det har ikke Serbia godtatt.

Les også: Kosovos statsministe r bombardert med egg