Portugal vil ha flere flyktninger

Flyktninger og migranter går mot den gresk-makedonske grensen. Svært få finner veien til Portugal helt sørvest i Europa. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Kom til oss, sier Portugal, som gjerne vil ta imot 10.000 flyktninger fra overbelastede EU-land. De skal sørge for at avfolkede områder får nytt liv.

Landets sosialistiske regjering håper flyktningene vil kunne sørge for at landets innbyggertall ikke synker i takt med en sterk utvandringstrend.

Holdningen i ett av Europas mest kriserammede land står i skarp kontrast til innstillingen i andre EU-land, der den politiske retorikken er preget av frykt for at flyktningene vil skape problemer, både økonomisk og sosialt.

Vil avlaste

I forrige uke sendte statsminister Antonio Costa brev til Hellas, Italia, Tyskland og Østerrike. Der åpner han opp for å ta imot opptil 5.800 flere flyktninger enn de 4.500 som landet allerede har sagt ja til gjennom EUs kvotesystem.

Costa har tidligere sagt at han er imot stengte grenser i Europa og mener at det er urettferdig at Tyskland skal bære den største byrden som følge av flyktningstrømmen. Dette er en plikt for alle europeiske ledere, og Portugal vil gå foran som et godt eksempel, framholdt han da han tidligere i februar besøkte Berlin.

Les også: Sanner gratulerte Støre med vinglerekord

Lite kjent

Til nå har Portugal kun tatt imot 32 flyktninger, noe som tyder på at landet er lite kjent blant flyktninger og migranter. Dessuten ligger det helt i utkanten av Europa, langt unna ruten som flyktningen har fulgt over Balkan det siste året.

I et forsøk på å lokke flyktninger til landet med den lange Atlanterhavskysten og det gode klimaet, besøkte nylig Portugals ambassadør i Hellas, Rui Alberto Tereno, en gresk flyktningleir for å fortelle hvor deilig det er i landet hans.

Les også: Sørlandskommuner betaler førerkortet for flyktninger

Ønskeliste

Ideen om at flyktningene kan løse Portugals avfolkingsproblemer, ble lansert i september i byen Bragança nordøst i Portugal. Der er det håp om at flyktningene kan bli et etterlengtet tilskudd etter år med fraflytting.

Men Portugal er samtidig kresen med hvem de ønsker skal komme. På ønskelisten står 2.000 universitetsstudenter, 800 yrkesfagelever og opptil 3.000 flyktninger med kvalifikasjoner innen landbruk og skogbruk.

– Områder som har opplevd å bli avfolket, vil tjene på at det kommer flyktninger. Et stort antall portugisere har emigrert, og visse regioner har behov for litt mer liv, sier leder i Portugals flyktningråd Teresa Tito Morais.

Les også: Flertall av flyktninger jobber for lite til å få opphold

Portugals befolkning:  

* Portugal har 10,5 millioner innbyggere.

* Nesten 500.000 portugisere har forlatt landet de siste fire årene.

* En viktig årsak er den økonomiske krisen, som har rammet landet hardt. Arbeidsledigheten er på 12 prosent.

* Landets fødselsrate er blant de laveste i Europa

* Hvis antall innbyggere fortsetter å synke, vil antallet synke med 20 prosent, til 8,6 millioner, innen 2060.

* Portugal vil ta imot cirka 10.000 flyktninger, blant dem 2.000 studenter og opptil 3.000 som har kvalifikasjoner innen jordbruk og skogbruk.

(Kilde: AFP)