Syltynt håp om fred i Sør-Sudan

Sør-Sudans opprørsleder Riek Marchar er blitt gjeninnsatt som landets visepresident, drøyt to år etter at maktkampen mellom ham og president Salva Kiir eksploderte i en ekstremt voldelig konflikt. Les mer Lukk

Trass i at Sør-Sudans rivaliserende ledere tilsynelatende har sluttet fred, blir det trolig ikke slutt på krigshandlingene i landet, advarer observatører.

President Salva Kiir utnevnte torsdag sin erkerival og tidligere visepresident Riek Machar til Sør-Sudans visepresident på ny, drøyt to år etter at en maktkamp mellom de to eksploderte i en blodig og ekstremt voldelig konflikt.

De to tilhører hver sin folkegruppe, dinkaene og nuerene, som har lange tradisjoner for å ligge i strid med hverandre.

Les også: HRW: Massiv bruk av barnesoldater i Sør-Sudan

Slåss lokalt

Men selv om Kiir og Machar har gitt hverandre hånden, i tråd med fredsavtalen som ble undertegnet i august i fjor, betyr ikke dette fred på bakken, advarer analytikere.

Casie Copeland fra tankesmia International Crisis Group peker på at det har skjedd en oppsplitting blant både opprørene og regjeringshæren i mindre grupper som slåss mot hverandre.

– Volden kan ta form av en mangefasettert krig med konflikter lokalt, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Fredsavtalen er også regnet for å være svært skjør, ikke minst fordi Kiir har gjort sitt beste for å undergrave prinsippet om maktdeling gjennom å tredoble tallet på delstater.

Les også: Rapport: – Krigsfanger tvunget til kannibalisme i Sør-Sudan

Forbyr hjelpearbeidere

I tillegg undertegnet Kiir en kontroversiell lov torsdag som begrenser tallet på hjelpearbeidere som får jobbe i Sør-Sudan, der hjelpeorganisasjoner har anslått at opptil 40.000 kan lide sultedøden i nær framtid på grunn av krig, tørke og påfølgende matmangel.

Trolig er titusenvis av mennesker drept, mens over 2 millioner er drevet på flukt siden krigen brøt ut i desember 2013.

Les også: FN: Sørsudanske barn kastrert, voldtatt og drept