FNs sikkerhetsråd vil fordømme Nord-Koreas rakettoppskyting

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nord-Korea: – Vellykket rakettoppskyting
På krisemøtet søndag slo et samlet sikkerhetsråd fast at oppskytingen er et brudd på fire FN-resolusjoner. Det betyr at også Kina, som er det nordkoreanske regimets eneste allierte, står bak uttalelsen.

– Det er enighet om å fordømme den slags brudd på sanksjoner, sier Venezuelas ambassadør til FN, Rafael Ramirez. Venezuela har det rullerende formannskapet i FNs sikkerhetsråd.

– Vi forsikrer at Sikkerhetsrådet ser til at det blir alvorlige følger for Nord-Korea, legger USAs FN-ambassadør Samantha Power til. Hun mener rådet raskt må vedta en resolusjon som inkluderer tiltak Kim Jong-un ikke forventer.

Reaksjon: USA og Sør-Korea diskuterer rakettutplassering

Rådet gjentok samtidig at det har til hensikt å komme med en reaksjon på atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 6. januar.

Internasjonal fordømmelse

Kort tid etter oppskytingen ble kjent kom NATO, USA, Japan, Russland, Storbritannia og Frankrike med uttalelser som fordømte oppskytingen.

Også Norge fordømmer Nord-Koreas rakettoppskytning på det sterkeste.

– Sammen med den underjordiske atomprøvesprengningen 6. januar er dette handlinger som truer den regionale stabiliteten, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Han sier Nord-Koreas atomtester klart strider med en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og oppfordringer fra et samlet internasjonalt samfunn om å stanse omstridte våpenprogrammer.

– Uakseptabel

Japans statsminister Shinzo Abe kaller oppskytingen «fullstendig uakseptabel», mens det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse sier at Storbritannia «vil samarbeide med allierte og andre partnere for å sikre et sterkt svar dersom regimet i Pyongyang fortsetter å bryte FNs resolusjoner».

Kina på sin side nøyer seg med å «beklage» det nordkoreanske regimets rakettoppskyting og oppfordrer samtidig alle parter til å roe seg ned og hindre en eskalering av situasjonen.

Les også: – Risikerer at Donald Trump atombomber Danmark

Vil utplassere rakettsystem

Søndag kunngjorde sørkoreanske myndigheter at Sør-Korea og USA skal begynne formelle samtaler om utplassering av et amerikansk rakettforsvarssystem på den koreanske halvøya.

– Det har blitt oppnådd enighet om å innlede formelle samtaler om muligheten for utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea som en del av innsatsen for å styrke det amerikansk-koreanske rakettforsvaret, sier en talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Les også: – Nord-Korea kan ha testet deler av hydrogenbombe

Kina er svært kritisk til ideen om å utplassere et amerikansk rakettforsvarssystem i regionen, men den sørkoreanske talsmannen understreker at systemet kun vil sikte seg mot Nord-Korea.

Sanksjoner i ti år

Oppskytingen kommer en måned etter landets atomprøvesprengning som Nord-Koreas myndigheter hevdet var testing av en hydrogenbombe.

Eksperter mente imidlertid at trykket var av samme størrelse som da regimet testet en atombombe i 2013.

Les også: Kim Jong-un vil utvide Nord-Koreas atomarsenal

Nord-Korea har vært under sanksjoner fra FN siden landets første atomprøvesprengning i 2006. Etter en ny prøvesprengning i 2013 ble det innført ytterligere innstramminger, som blant annet innebærer et forbud mot import og eksport av visse former for utstyr og teknologi.

Les også: – Nord-Korea har ingen sjanse mot USA